Follow us

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για τέλειο λαχανόρυζο.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Υλικά

  • 1 µέτριο λάχανο κοµµένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 2 πράσα (µόνο το λευκό µέρος), πλυµένα και κοµµένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα, τριµµένα στον τρίφτη του κρεµµυδιού
  • 1 µατσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
  • 3-4 κόκκοι µπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές σούπας µουστάρδα (απαλή)

Εκτέλεση

  1. Βράζουµε άφθονο αλατισµένο νερό και ζεµατίζουµε το κοµµένο λάχανο για 3 λεπτά.
  2. Το σουρώνουµε πολύ καλά.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
  4. Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
  5. Ρίχνουµε το ρύζι, το µπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουµε).
  6. Προσθέτουµε βραστό νερό να υπερκαλύψει το περιεχόµενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
  7. Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, και στη συνέχεια προσθέτουµε και τη µουστάρδα.
  8. Μαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Προσθέτουµε τον άνηθο, ανακατεύουµε και σερβίρουµε.

Λαχανόρυζο με φασόλια χάντρες

Υλικά

  • 1/2 μέτριο σγουρό, πράσινο λάχανο, κομμένο σε λωρίδες ή 400 γρ. λαχανίδες
  • 250 γρ. βρασμένα, ξερά φασόλια χάντρες (ή κατεψυγμένα)
  • 2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλαράκια σέλινο-σέλερι, ψιλοκομμένα σε ροδέλες
  • 6 φλιτζ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 3-8 σταγόνες ταμπάσκο (πράσινο ή κόκκινο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι κι όταν γίνει σαν διάφανο ρίχνουμε το σέλερι και το λάχανο.
  2. Όταν μαραθούν κι αυτά ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε όσο και όποιο ταμπάσκο επιλέξουμε και ρίχνουμε και τις χάντρες στην κατσαρόλα.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέσα στο φαγητό για άλλα 5 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.
  6. Αν θέλουμε προτείνουμε και επιπλέον ταμπάσκο.

Λαχανόρυζο με κόκκινο λάχανο και μπλε τυρί

Υλικά

  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 350 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1,5 λίτρο ζωμό κότας
  • 600 γρ κόκκινο λάχανο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 κλαράκια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 γρ μπλε τυρί ανακατεμένο με 2 κ. σ. ανθότυρο
  • 50 γρ καρύδια
  • 30 παρμεζάνα
  • 30 βούτυρο
  • 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ζωμό της κότας και τον αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να διατηρείται ζεστός.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμύδια και το λάχανο.
  3. Προσθέτουμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιεί τα υγρά του.
  4. Καβουρδίζουμε το ρύζι με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις γίνει διάφανο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο.
  5. Το περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε, λίγο-λίγο, το ζεστό ζωμό της κότας και συνεχίζουμε το βράσιμο, για 18-20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι στον επιθυμητό βαθμό, περίπου όπως θα κάναμε για ένα ριζότο.
  6. Όποτε εξατμίζεται ο ζωμός και εφόσον δεν έχει βράσει το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό.
  7. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κλαράκια του θυμαριού και το δαφνόφυλλο, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, αλλά δεν ανακατεύουμε.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και περιμένουμε για 3 λεπτά, πριν ανακατέψουμε καλά το κόκκινο λαχανόρυζο μας.
  10. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα καρύδια και λίγη επιπλέον παρμεζάνα.

* Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Επίσης...

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

Περισσότερα από

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

Νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.