
Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για τέλειο λαχανόρυζο.
Λαχανόρυζο µε Καρότα
Υλικά
- 1 µέτριο λάχανο κοµµένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 2 πράσα (µόνο το λευκό µέρος), πλυµένα και κοµµένα σε ροδέλες
- 3 καρότα, τριµµένα στον τρίφτη του κρεµµυδιού
- 1 µατσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
- 3-4 κόκκοι µπαχάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 2 κουταλιές σούπας µουστάρδα (απαλή)
Εκτέλεση
- Βράζουµε άφθονο αλατισµένο νερό και ζεµατίζουµε το κοµµένο λάχανο για 3 λεπτά.
- Το σουρώνουµε πολύ καλά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
- Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
- Ρίχνουµε το ρύζι, το µπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουµε).
- Προσθέτουµε βραστό νερό να υπερκαλύψει το περιεχόµενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
- Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, και στη συνέχεια προσθέτουµε και τη µουστάρδα.
- Μαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουµε τον άνηθο, ανακατεύουµε και σερβίρουµε.
Λαχανόρυζο με φασόλια χάντρες
Υλικά
- 1/2 μέτριο σγουρό, πράσινο λάχανο, κομμένο σε λωρίδες ή 400 γρ. λαχανίδες
- 250 γρ. βρασμένα, ξερά φασόλια χάντρες (ή κατεψυγμένα)
- 2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
- 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 κλαράκια σέλινο-σέλερι, ψιλοκομμένα σε ροδέλες
- 6 φλιτζ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 3-8 σταγόνες ταμπάσκο (πράσινο ή κόκκινο)
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι κι όταν γίνει σαν διάφανο ρίχνουμε το σέλερι και το λάχανο.
- Όταν μαραθούν κι αυτά ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε όσο και όποιο ταμπάσκο επιλέξουμε και ρίχνουμε και τις χάντρες στην κατσαρόλα.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέσα στο φαγητό για άλλα 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.
- Αν θέλουμε προτείνουμε και επιπλέον ταμπάσκο.
Λαχανόρυζο με κόκκινο λάχανο και μπλε τυρί
Υλικά
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- 350 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1,5 λίτρο ζωμό κότας
- 600 γρ κόκκινο λάχανο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 κλαράκια θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 150 γρ μπλε τυρί ανακατεμένο με 2 κ. σ. ανθότυρο
- 50 γρ καρύδια
- 30 παρμεζάνα
- 30 βούτυρο
- 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ζωμό της κότας και τον αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να διατηρείται ζεστός.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμύδια και το λάχανο.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιεί τα υγρά του.
- Καβουρδίζουμε το ρύζι με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις γίνει διάφανο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο.
- Το περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε, λίγο-λίγο, το ζεστό ζωμό της κότας και συνεχίζουμε το βράσιμο, για 18-20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι στον επιθυμητό βαθμό, περίπου όπως θα κάναμε για ένα ριζότο.
- Όποτε εξατμίζεται ο ζωμός και εφόσον δεν έχει βράσει το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κλαράκια του θυμαριού και το δαφνόφυλλο, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, αλλά δεν ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και περιμένουμε για 3 λεπτά, πριν ανακατέψουμε καλά το κόκκινο λαχανόρυζο μας.
- Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα καρύδια και λίγη επιπλέον παρμεζάνα.