Follow us

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για τέλειο λαχανόρυζο.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Υλικά

  • 1 µέτριο λάχανο κοµµένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 2 πράσα (µόνο το λευκό µέρος), πλυµένα και κοµµένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα, τριµµένα στον τρίφτη του κρεµµυδιού
  • 1 µατσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
  • 3-4 κόκκοι µπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές σούπας µουστάρδα (απαλή)

Εκτέλεση

  1. Βράζουµε άφθονο αλατισµένο νερό και ζεµατίζουµε το κοµµένο λάχανο για 3 λεπτά.
  2. Το σουρώνουµε πολύ καλά.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
  4. Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
  5. Ρίχνουµε το ρύζι, το µπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουµε).
  6. Προσθέτουµε βραστό νερό να υπερκαλύψει το περιεχόµενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
  7. Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, και στη συνέχεια προσθέτουµε και τη µουστάρδα.
  8. Μαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Προσθέτουµε τον άνηθο, ανακατεύουµε και σερβίρουµε.

Λαχανόρυζο με φασόλια χάντρες

Υλικά

  • 1/2 μέτριο σγουρό, πράσινο λάχανο, κομμένο σε λωρίδες ή 400 γρ. λαχανίδες
  • 250 γρ. βρασμένα, ξερά φασόλια χάντρες (ή κατεψυγμένα)
  • 2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
  • 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλαράκια σέλινο-σέλερι, ψιλοκομμένα σε ροδέλες
  • 6 φλιτζ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 3-8 σταγόνες ταμπάσκο (πράσινο ή κόκκινο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι κι όταν γίνει σαν διάφανο ρίχνουμε το σέλερι και το λάχανο.
  2. Όταν μαραθούν κι αυτά ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε όσο και όποιο ταμπάσκο επιλέξουμε και ρίχνουμε και τις χάντρες στην κατσαρόλα.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέσα στο φαγητό για άλλα 5 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.
  6. Αν θέλουμε προτείνουμε και επιπλέον ταμπάσκο.

Λαχανόρυζο με κόκκινο λάχανο και μπλε τυρί

Υλικά

  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 350 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1,5 λίτρο ζωμό κότας
  • 600 γρ κόκκινο λάχανο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 κλαράκια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 γρ μπλε τυρί ανακατεμένο με 2 κ. σ. ανθότυρο
  • 50 γρ καρύδια
  • 30 παρμεζάνα
  • 30 βούτυρο
  • 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ζωμό της κότας και τον αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να διατηρείται ζεστός.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμύδια και το λάχανο.
  3. Προσθέτουμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιεί τα υγρά του.
  4. Καβουρδίζουμε το ρύζι με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις γίνει διάφανο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο.
  5. Το περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε, λίγο-λίγο, το ζεστό ζωμό της κότας και συνεχίζουμε το βράσιμο, για 18-20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι στον επιθυμητό βαθμό, περίπου όπως θα κάναμε για ένα ριζότο.
  6. Όποτε εξατμίζεται ο ζωμός και εφόσον δεν έχει βράσει το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό.
  7. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κλαράκια του θυμαριού και το δαφνόφυλλο, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, αλλά δεν ανακατεύουμε.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και περιμένουμε για 3 λεπτά, πριν ανακατέψουμε καλά το κόκκινο λαχανόρυζο μας.
  10. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα καρύδια και λίγη επιπλέον παρμεζάνα.

* Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Επίσης...

Corn dogs: Το street food που θα λατρέψεις

Αν αγαπάς τις τραγανές λιχουδιές με ζουμερό εσωτερικό, τότε τα corn dogs είναι η τέλεια επιλογή για σένα.

Έχεις ώριμες μπανάνες; Δες πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο banana bread

Τρεις μπανάνες, ένα μπολ και λίγα βασικά υλικά. Τόσο απλό. Τόσο νόστιμο.

Περισσότερα από

Απόλαυση σε κάθε μπουκιά: Οι τηγανητές γαρίδες που πρέπει να φτιάξεις

Τραγανές, ζουμερές και γεμάτες γεύση — οι τηγανητές γαρίδες είναι η τέλεια καλοκαιρινή λιχουδιά.

Ζήσε τη γεύση του Raising Cane’s με αυτό το σπιτικό Crispy Chicken Burger

Φέρε στο σπίτι σου όλη τη νοστιμιά του αγαπημένου street food, εύκολα και γρήγορα.

Chicken burger με στυλ: Το street food που θα λατρέψεις

Αυτό το ελαφρύ μπέργκερ κοτόπουλου θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή για υγιεινά και γρήγορα γεύματα.

Rice bowls για απόλαυση χωρίς ενοχές

Τα rice bowls είναι ο απόλυτος καμβάς της δημιουργικής κουζίνας – εύκολα, υγιεινά και ευέλικτα, συνδυάζουν γεύσεις, υφές και θρεπτικά συστατικά σε ένα μόνο πιάτο που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.

Τίποτα δεν δροσίζει την ψυχή όπως ένα γλυκό με λεμόνι

Υπάρχουν γλυκά που σου χαρίζουν απόλαυση – και υπάρχουν εκείνα που σε μεταφέρουν νοερά σε ένα λευκό μπαλκόνι, με τον ήλιο να γλιστρά στα κάγκελα και τη λεμονάτη δροσιά να σε αγκαλιάζει. Αυτή η τάρτα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Ο πουρές, αλλιώς: Σαββατόβραδο με κουτάλι

Απαλός, ζεστός, γευστικός – το comfort food της καρδιάς σου.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γλυκά που σας προτείνουμε.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.