
Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές με μαυρομάτικα φασόλια.
Φασόλια Μαυρομάτικα με Φρέσκα Χόρτα
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 καρότα, κομμένα
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 1 λεμόνι, ο χυμός
- 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό.
- Την επομένη τα βράζουμε για 10’ σε καθαρό νερό.
- Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ώρα στο νερό.
- Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα βράζουμε όλα μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
- Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα χοντροκόβουμε.
- Τα ζεματίζουμε και κατόπιν τα στραγγίζουμε.
- Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα χόρτα στα 2/3 από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Κατόπιν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα περιχύνουμε με λίγο από το ζουμί των φασολιών που κρατήσαμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15’. Κατόπιν προσθέτουμε και τα φασόλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’ ακόμα.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλατοπίπερο, σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Μαυρομάτικα Φασόλια με Φρέσκα Κρεμμυδάκια και Μάραθο
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
- 2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή 1 μεγάλο ξερό
- 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο (ή μάραθο)
- 1 ποτήρι λάδι
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 γερή κ.σ. αλεύρι
- πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια σε μπολικο νερό 5’, τα τραβάμε απ’ τη φωτιά και τα αφήνουμε άλλα 10’-15’ σκεπασμένα.
- Μετά ρίχνουμε κι άλλο νερό μέσα στην κατσαρόλα, να χλιαρέψει και τα σουρώνουμε (ποτέ δεν σουρώνουμε τα όσπρια καυτά γιατί ξεφλουδίζουν).
- Βάζουμε μέσα το λάδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και νερό να τα σκεπάζει 1-2 δάχτυλα.
- Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ψηθούν τα φασόλια και να χυλώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αλατίζουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι με 1-2 κουτάλες της σούπας ζουμί, το ανακατεύουμε να χλιαρίνει, διαλύουμε μέσα το αλεύρι καλά,το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μαυρομάτικα με Τόνο και Ρόκα
Υλικά
για 4 άτομα
- 200 γρ. μαυρομάτικα
- 1 ματσάκι ρόκα χοντροκομμένη
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
- 1 μικρό αγγούρι σε καρεδάκια
- 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 6 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε καρεδάκια
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (στα 15' έχουμε τον νου μας να τα βγάλουμε, πριν αρχίσουν να "σκάνε" και να λιώνουν).
- Τα στραγγίζουμε.
- Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για τη σος.
- Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τον τόνο. Περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε καλά.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον τόνο, σπασμένο σε μπουκιές, και δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθεί. Προσθέτουμε λεμόνι και ανακατεύουμε τη σαλάτα στο τραπέζι, στο σερβίρισμα.