Follow us

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Η άνοιξη έφερε λουλούδια και... νηστεία. Αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό smash burger και σε περίοδο νηστείας; Κατά την περίοδο της νηστείας, πολλοί αναζητούν γευστικές λύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα. Το smash burger, ένα είδος burger που ξεχωρίζει για τη λεπτή, τραγανή του υφή και την πλούσια γεύση, μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε νηστίσιμη όσο και σε κλασική εκδοχή. Ακολουθούν δύο συνταγές: μία vegan πρόταση κατάλληλη για τη νηστεία και μία παραδοσιακή εκδοχή για όσους δεν νηστεύουν.

Νηστίσιμη (vegan) εκδοχή

Υλικά για 2 burger:

  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές ή μαύρα φασόλια (πολτοποιημένα)

  • ½ φλιτζάνι αλεσμένη βρώμη

  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας

  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας

  • Αλάτι και πιπέρι

  • 2 vegan ψωμάκια

  • Vegan τυρί

  • Vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ

  • Πίκλες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι

Εκτέλεση:

  1. Αναμείξτε τα υλικά και σχηματίστε δύο μπάλες.

  2. Ζεστάνετε αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.

  3. Τοποθετήστε τη μία μπάλα στο τηγάνι και πιέστε δυνατά με σπάτουλα ώστε να απλωθεί.

  4. Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

  5. Προσθέστε το vegan τυρί για να λιώσει και σερβίρετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Κλασική εκδοχή (για όσους δεν νηστεύουν)

Υλικά για 2 burger:

  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ιδανικά με 20% λίπος)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 2 ψωμάκια τύπου brioche

  • 2 φέτες cheddar

  • Πίκλες, μαρούλι, ντομάτα

  • Καραμελωμένα κρεμμύδια (προαιρετικά)

  • Σάλτσες της επιλογής σας

Εκτέλεση:

  1. Χωρίστε τον κιμά σε δύο μπάλες χωρίς να τον ζυμώσετε υπερβολικά.

  2. Ζεστάνετε πολύ καλά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι.

  3. Τοποθετήστε τη μία μπάλα στο τηγάνι και πιέστε την με σπάτουλα.

  4. Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσθέτοντας το τυρί προς το τέλος.

  5. Ζεστάνετε ελαφρώς τα ψωμάκια και στήστε το burger με τα υπόλοιπα υλικά.

Συνοδευτικά και προτάσεις σερβιρίσματος

Το smash burger συνοδεύεται ιδανικά με σπιτικές πατάτες φούρνου ή πατάτες αέρος, αρωματισμένες με ρίγανη και χυμό λεμονιού. Για επιπλέον γεύση, προτείνεται η χρήση χειροποίητων σαλτσών ή dressing με βάση τη μουστάρδα και το γιαούρτι (ή γιαουρτιού σόγιας για τη νηστίσιμη εκδοχή).

Επίσης...

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Περισσότερα από

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.