Η άνοιξη έφερε λουλούδια και... νηστεία. Αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό smash burger και σε περίοδο νηστείας; Κατά την περίοδο της νηστείας, πολλοί αναζητούν γευστικές λύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα. Το smash burger, ένα είδος burger που ξεχωρίζει για τη λεπτή, τραγανή του υφή και την πλούσια γεύση, μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε νηστίσιμη όσο και σε κλασική εκδοχή. Ακολουθούν δύο συνταγές: μία vegan πρόταση κατάλληλη για τη νηστεία και μία παραδοσιακή εκδοχή για όσους δεν νηστεύουν.
Νηστίσιμη (vegan) εκδοχή
Υλικά για 2 burger:
-
1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές ή μαύρα φασόλια (πολτοποιημένα)
-
½ φλιτζάνι αλεσμένη βρώμη
-
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
-
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
-
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
-
Αλάτι και πιπέρι
-
2 vegan ψωμάκια
-
Vegan τυρί
-
Vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ
-
Πίκλες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι
Εκτέλεση:
-
Αναμείξτε τα υλικά και σχηματίστε δύο μπάλες.
-
Ζεστάνετε αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.
-
Τοποθετήστε τη μία μπάλα στο τηγάνι και πιέστε δυνατά με σπάτουλα ώστε να απλωθεί.
-
Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
-
Προσθέστε το vegan τυρί για να λιώσει και σερβίρετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Κλασική εκδοχή (για όσους δεν νηστεύουν)
Υλικά για 2 burger:
-
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ιδανικά με 20% λίπος)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
2 ψωμάκια τύπου brioche
-
2 φέτες cheddar
-
Πίκλες, μαρούλι, ντομάτα
-
Καραμελωμένα κρεμμύδια (προαιρετικά)
-
Σάλτσες της επιλογής σας
Εκτέλεση:
-
Χωρίστε τον κιμά σε δύο μπάλες χωρίς να τον ζυμώσετε υπερβολικά.
-
Ζεστάνετε πολύ καλά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι.
-
Τοποθετήστε τη μία μπάλα στο τηγάνι και πιέστε την με σπάτουλα.
-
Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσθέτοντας το τυρί προς το τέλος.
-
Ζεστάνετε ελαφρώς τα ψωμάκια και στήστε το burger με τα υπόλοιπα υλικά.
Συνοδευτικά και προτάσεις σερβιρίσματος
Το smash burger συνοδεύεται ιδανικά με σπιτικές πατάτες φούρνου ή πατάτες αέρος, αρωματισμένες με ρίγανη και χυμό λεμονιού. Για επιπλέον γεύση, προτείνεται η χρήση χειροποίητων σαλτσών ή dressing με βάση τη μουστάρδα και το γιαούρτι (ή γιαουρτιού σόγιας για τη νηστίσιμη εκδοχή).