
Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία! Πώς; Με τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) συνταγές που θα βρείτε παρακάτω.
Burger Φασολιών
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια χάντρες
- 100 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 ματσάκι κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές χαλαπένιος ή μικρές καυτερές πιπερίτσες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
6 ψωμάκια για burgers, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδια σε ροδέλες
Εκτέλεση
- Βράστε τα φασόλια για 50 λεπτά, στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Πολτοποιήστε τα στο πολυμίξερ και αδειάστε τον πουρέ σε ένα μπολ. Προσθέστε τη μισή ποσότητα κόλιαντρου, το αλεύρι, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι.
- Πλάστε τα burgers και βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί. Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στους 180οC για 25 λεπτά.
- Συνθέστε τα burgers με τα ψωμάκια, τα ψημένα μπιφτέκια φασολιών, το μαρούλι, τις ντομάτες, την υπόλοιπη ποσότητα ψιλοκομμένου κόλιαντρου και τις ροδέλες κρεμμυδιών.
Η Τηγανιά του Vegan
Υλικά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες σε μεγάλες μπουκιές
- 2 μέτρια κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
- 1 σφηνάκι ούζο
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί και να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι: αυτή η διαδικασία θέλει υπομονή, γιατί δίνει όλη τη γλύκα του φαγητού.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και αλατοπιπερώνουμε (τα λαχανικά είναι ενδεικτικά, αλλά μπορείτε να βάλετε πραγματικά ό,τι έχει το ψυγείο).
- Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν. Προσοχή μόνο να μην παραψηθούν και διαλυθούν!
- Ρίχνουμε το μίγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε προσεκτικά. Σβήνουμε με το ούζο και την ντομάτα.
- Αφήνουμε το ούζο να εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5' περίπου την ντομάτα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Vegan Γιουβέτσι Λαχανικών
Υλικά
- 1/2 κιλό κριθαράκι
- 2-3 πιπεριές
- 2-3 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ντομάτες μέτριες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, το καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες, μία ντομάτα, σε κύβους - την άλλη τριμμένη, τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και το αλατοπίπερο.
- Βάζουμε το πυρέξ με τα υλικά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν τα καρότα και οι πιπεριές.
- Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και αφού βράσει, ρίχνουμε και το κριθαράκι.
- Συχνό ανακάτεμα, γιατί το κριθαράκι κολλάει.
- Μπορούμε να βάλουμε την ποσότητα των λαχανικών που μας αρέσει.