
Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.
Πανακότα βανίλιας με κουλί φράουλας
Υλικά
Για την πανακότα:
500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
1 λοβό βανίλιας
3 φύλλα ζελατίνας
Για το κουλί φράουλας:
250 γρ. φράουλες
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
φράουλες και φυλλαράκια μέντας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσανάκια τους.
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνα σ' ένα βαθύ πιάτο με κρύο νερό.
- Σχίζουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος.
- Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 3΄.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας , που έχουν μαλακώσει.
- Τα πιέζουμε κι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Βάζουμε την κρέμα σε φόρμα ή σε ατομικά μπολάκια και την αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες.
- Φτιάχνουμε το κουλί: σιγοβράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να μείνει το μισό.
- Τότε προσθέτουμε τις φράουλες, αφήνουμε 3-4 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Πολτοποιούμε τις φράουλες μαζί με το σιρόπι στο μπλέντερ και βάζουμε το κουλί στο ψυγείο.
- Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε την κρέμα , την καλύπτουμε με το κουλί και γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας και κομμένες φράουλες.
Πανακότα με Κρέμα Καρύδας και Σάλτσα Ανανά
Υλικά
- 1 κουτί (400 ml) γάλα καρύδας
- 600 ml κρέμα γάλακτος
- 6 φύλλα ζελατίνης (των 2 γρ. το καθένα)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αποξηραμένο ανανά
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 σφηνάκια ρούμι
- 4 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα
- φρέσκια μέντα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα καρύδας και 100 γρ. ζάχαρη και αφήστε τα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν, χωρίς όμως να πάρουν βράση.
- Μουσκέψτε τα φύλλα της ζελατίνης σε αρκετό νερό για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τα φύλλα της ζελατίνης στο ζεστό μείγμα του γάλακτος καρύδας, ανακατέψτε για να διαλυθούν και προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε και μοιράστε το μείγμα σε 8 ποτήρια.
- Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και το τριμμένο τζίντζερ. Αφήστε για λίγα λεπτά στη φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέστε τον ανανά ψιλοκομμένο. Ύστερα από 2-3 λεπτά σβήστε με το ρούμι και κατεβάστε από τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
- Για να σερβίρετε, πασπαλίστε την επιφάνεια με την καρύδα, μοιράστε τη σάλτσα ανανά και προσθέστε τη μέντα ψιλοκομμένη.
Aν χρησιμοποιήσετε ανανά σε σιρόπι από κονσέρβα, μειώστε τη ζάχαρη σε 80 γραμμάρια.
Σοκολατένια Πανακότα με Φράουλα
Υλικά
- 250 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
- 2 κ.γλ. ζελατίνη σε σκόνη
Για τη σος
- 500 γρ. φράουλες
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Σε αντικολλητικό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το μασκαρπόνε ή το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, βάζοντας πάνω της μια μεμβράνη που να εφάπτεται με το μείγμα, για να μην πιάσει πέτσα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη 6-7 φορμάκια. Μοιράζουμε το μείγμα και κρυώνουμε για 4-5 ώρες στο ψυγείο.
- Για τη σάλτσα, χτυπάμε στο μούλτι τις φράουλες με την άχνη και το κονιάκ.
- Στρώνουμε τη βάση του πιάτου με λίγη σάλτσα και ξεφορμάρουμε πάνω της το γλυκό.
Αν δεν έχουμε φράουλες, βάζουμε ροδάκινα ή βερίκοκα ή ζεσταίνουμε μαρμελάδα φράουλα με 3-4 κ.σ. νερό και χτυπάμε το μίγμα στο μούλτι.