
Δοκίμασε τις παρακάτω συνταγές για εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα.
Τυρόπιτα με διάφορα τυριά και γιαούρτι
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα
- 200 γρ. κασέρι
- 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
- 1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
- 6 κρόκοι αβγών
- 1 φλ. σουσάμι
- 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος αν θέλουμε
- ½ -¾ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 έτοιμα φύλλα κουρού ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας:
Για το φύλλο
- 4 φλ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 ml βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. ούζο
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ. νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
- Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα τουλάχιστον.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κασέρι και τη γραβιέρα.
- Σε μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα και το κασέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους χτυπημένους, το γάλα, τον άνηθο αν χρησιμοποιήσουμε, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και μπόλικο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη με κορνφλάουρ επιφάνεια.
- Αν χρησιμοποιούμε δικό μας φύλλο ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 34 - 36 εκ., στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί και απλώνουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κορδόνι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.
- Χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Τυρόπιτα στο Τηγάνι
Υλικά
Για 4 μεγάλα κομμάτια
- 3 χωριάτικα φύλλα κομμένα στη μέση
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. φέτα σπασμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και απλώνουμε πατσαβουριαστά στον πάτο τα μισά φύλλα. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω επιφάνεια.
- Προσοχή στη φωτιά! Να μην παρακάψει το τηγάνι, γιατί το φύλλο θα καεί, παραμένοντας άψητο από μέσα. Η μέτρια φωτιά και ο συνεχής έλεγχος θα ψήσουν ιδανικά την πίτα μας. Μόλις ροδίσει το κάτω μέρος, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, όπως κάνουμε με την ομελέτα, γυρίζουμε το φύλλο από την άλλη πλευρά.
- Όσο ψήνεται τώρα το άψητο κάτω μέρος, απλώνουμε στο επάνω τη φέτα χοντροσπασμένη. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πατσαβουριαστά και αλειμμένα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ελέγχουμε αν ρόδισε η κάτω επιφάνεια. Όταν ροδίσει, την αναποδογυρίζουμε και πάλι με το πιάτο, ώστε να ψηθεί και η τελική επιφάνεια του φύλλου. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10'.
- Σερβίρουμε την πίτα ζεστή!
Tip
Αν θέλουμε, προσθέτουμε ντοματίνια ψιλοκομμένα, οποιοδήποτε μυρωδικό, όπως ρίγανη ή θυμάρι, ή και οποιοδήποτε αλλαντικό. Γίνεται και με κίτρινα τριμμένα τυριά.
Η Τυρόπιτα της Μπεσαμέλ
Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. ξίδι ή ρακή
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για το φύλλο
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- Για τη γέμιση
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 250 γρ. φέτα χοντροσπασμένη
- 250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
- 250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- μπόλικο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό.
- Θέλουμε να ενωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο, που να κολλάει λίγο στα δάχτυλα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο και με σύρμα το δουλεύουμε με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, ζεστό κατά προτίμηση, και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρεγκάτο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αβγό και το ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μοιράζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και πατσαβουριαστό το στρώνουμε στο ταψί και στα τοιχώματα. Το λαδώνουμε. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο πάνω στο άλλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με την μπεσαμέλ.
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και πιπερώνουμε γενναιόδωρα. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και στρωμένα πατσαβουριαστά.
- Τυλίγουμε έναν ωραίο κόθρο στο γείσο, χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα, λαδώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για 50' με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.