Το τηγανητό κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή πιάτα σε πολλές χώρες, με την αμερικανική εκδοχή να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Η τραγανή κρούστα και το ζουμερό εσωτερικό του κοτόπουλου, συνδυάζονται σε μια γεύση που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς. Δείτε πως να το φτιάξετε παρακάτω!
Υλικά για 4 μερίδες
-
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ή 8 κομμάτια από μπούτι (με κόκαλο ή χωρίς)
-
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ (ή άμυλο καλαμποκιού)
-
1 κ.σ. αλάτι
-
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
-
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
-
1/2 κ.γ. πάπρικα
-
1/4 κ.γ. καγιέν (προαιρετικά για λίγο καυτερό)
-
1 αυγό
-
1 φλιτζάνι γάλα
-
Λάδι για τηγάνισμα (κατά προτίμηση ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
Οδηγίες
-
Προετοιμασία των υλικών:
-
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, την πάπρικα και το καγιέν (αν θέλουμε μια ελαφριά πικάντικη γεύση). Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
-
-
Προετοιμασία του κοτόπουλου:
-
Χτυπάμε το αυγό σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά.
-
Βουτάμε κάθε κομμάτι κοτόπουλου πρώτα στο μείγμα αυγού-γάλακτος και στη συνέχεια το αλευρώνουμε καλά με το μείγμα αλευριού. Φροντίζουμε να καλύψουμε πλήρως το κοτόπουλο και να αφαιρέσουμε την περίσσεια αλευριού.
-
-
Τηγάνισμα:
-
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι για τηγάνισμα (περίπου 2-3 εκ. βάθος). Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι γύρω στους 180°C. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ή να ρίξετε μια μικρή ποσότητα αλευριού στο λάδι. Αν σιγοτσιτσιρίζει, το λάδι είναι έτοιμο.
-
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσά. Αν το κοτόπουλο είναι με κόκαλο, αυξάνουμε το χρόνο τηγανίσματος για 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά.
-
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
-
-
Σερβίρισμα:
-
Σερβίρουμε το τηγανητό κοτόπουλο ζεστό, με συνοδευτικά όπως πατάτες τηγανητές, σαλάτα ή ρύζι. Εναλλακτικά, μπορείτε να το απολαύσετε με μια κλασική αμερικανική σως, όπως το μπάρμπεκιου ή κάποια σάλτσα για τηγανητό κοτόπουλο.
-