Follow us

Τίποτα δεν δροσίζει την ψυχή όπως ένα γλυκό με λεμόνι

Υπάρχουν γλυκά που σου χαρίζουν απόλαυση – και υπάρχουν εκείνα που σε μεταφέρουν νοερά σε ένα λευκό μπαλκόνι, με τον ήλιο να γλιστρά στα κάγκελα και τη λεμονάτη δροσιά να σε αγκαλιάζει. Αυτή η τάρτα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Συνταγή για τάρτα λεμονιού

Όταν ο ήλιος αρχίζει να απλώνει τα χρυσά του δάχτυλα πάνω στα απογεύματα της άνοιξης και του καλοκαιριού, υπάρχει μια γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τη διάθεση: το λεμόνι. Ξυπνά τις αισθήσεις, ισορροπεί τη γλύκα με μια δόση φρεσκάδας και αφήνει στον ουρανίσκο μια ανάμνηση φωτεινή, όπως μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Αυτή η τάρτα λεμονιού είναι το επιδόρπιο που θέλεις να σε περιμένει στο ψυγείο σου. Τραγανή, βουτυράτη βάση από μπισκότο, γεμάτη με ανάλαφρη, βελούδινη κρέμα λεμονιού – ξινούτσικη όσο πρέπει.

Τάρτα λεμονιού με τραγανή βάση μπισκότου και αφράτη λεμονόκρεμα

Υλικά

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα digestive (ή πτι-μπερ)

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 400 ml ζαχαρούχο γάλα

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)

  • 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)

  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα:

  • Ξύσμα λεμονιού

  • Φύλλα μέντας ή βασιλικού

  • Σκόνη ζάχαρης άχνης (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Βάση:

  1. Θρυμμάτισε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με πλάστη σε σακουλάκι.

  2. Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο και (αν θες) τη ζάχαρη. Ανακάτεψε μέχρι να μοιάζει με "βρεγμένη άμμο".

  3. Άπλωσε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 22-24 εκ., πατώντας καλά στον πάτο και τα τοιχώματα.

  4. Βάλε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά ή ψήσε στους 170°C για 8-10 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Άφησέ τη να κρυώσει τελείως.

Κρέμα:

  1. Σε ένα μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί.

  2. Σε άλλο μπολ ανάμειξε το ζαχαρούχο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια.

  3. Πρόσθεσε τη σαντιγί με απαλές κινήσεις ώστε να μείνει αφράτη.

  4. Ρίξε την κρέμα πάνω από τη βάση και άπλωσέ την ομοιόμορφα.

  5. Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή καλύτερα όλη νύχτα).

Επίσης...

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Περισσότερα από

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.