
Όταν ο ήλιος αρχίζει να απλώνει τα χρυσά του δάχτυλα πάνω στα απογεύματα της άνοιξης και του καλοκαιριού, υπάρχει μια γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τη διάθεση: το λεμόνι. Ξυπνά τις αισθήσεις, ισορροπεί τη γλύκα με μια δόση φρεσκάδας και αφήνει στον ουρανίσκο μια ανάμνηση φωτεινή, όπως μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.
Αυτή η τάρτα λεμονιού είναι το επιδόρπιο που θέλεις να σε περιμένει στο ψυγείο σου. Τραγανή, βουτυράτη βάση από μπισκότο, γεμάτη με ανάλαφρη, βελούδινη κρέμα λεμονιού – ξινούτσικη όσο πρέπει.
Τάρτα λεμονιού με τραγανή βάση μπισκότου και αφράτη λεμονόκρεμα
Υλικά
Για τη βάση:
-
200 γρ. μπισκότα digestive (ή πτι-μπερ)
-
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Για την κρέμα λεμονιού:
-
400 ml ζαχαρούχο γάλα
-
250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)
-
150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)
-
Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
-
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
-
Ξύσμα λεμονιού
-
Φύλλα μέντας ή βασιλικού
-
Σκόνη ζάχαρης άχνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάση:
-
Θρυμμάτισε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με πλάστη σε σακουλάκι.
-
Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο και (αν θες) τη ζάχαρη. Ανακάτεψε μέχρι να μοιάζει με "βρεγμένη άμμο".
-
Άπλωσε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 22-24 εκ., πατώντας καλά στον πάτο και τα τοιχώματα.
-
Βάλε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά ή ψήσε στους 170°C για 8-10 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Άφησέ τη να κρυώσει τελείως.
Κρέμα:
-
Σε ένα μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί.
-
Σε άλλο μπολ ανάμειξε το ζαχαρούχο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια.
-
Πρόσθεσε τη σαντιγί με απαλές κινήσεις ώστε να μείνει αφράτη.
-
Ρίξε την κρέμα πάνω από τη βάση και άπλωσέ την ομοιόμορφα.
-
Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή καλύτερα όλη νύχτα).