Follow us

Τίποτα δεν δροσίζει την ψυχή όπως ένα γλυκό με λεμόνι

Υπάρχουν γλυκά που σου χαρίζουν απόλαυση – και υπάρχουν εκείνα που σε μεταφέρουν νοερά σε ένα λευκό μπαλκόνι, με τον ήλιο να γλιστρά στα κάγκελα και τη λεμονάτη δροσιά να σε αγκαλιάζει. Αυτή η τάρτα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Συνταγή για τάρτα λεμονιού

Όταν ο ήλιος αρχίζει να απλώνει τα χρυσά του δάχτυλα πάνω στα απογεύματα της άνοιξης και του καλοκαιριού, υπάρχει μια γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τη διάθεση: το λεμόνι. Ξυπνά τις αισθήσεις, ισορροπεί τη γλύκα με μια δόση φρεσκάδας και αφήνει στον ουρανίσκο μια ανάμνηση φωτεινή, όπως μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Αυτή η τάρτα λεμονιού είναι το επιδόρπιο που θέλεις να σε περιμένει στο ψυγείο σου. Τραγανή, βουτυράτη βάση από μπισκότο, γεμάτη με ανάλαφρη, βελούδινη κρέμα λεμονιού – ξινούτσικη όσο πρέπει.

Τάρτα λεμονιού με τραγανή βάση μπισκότου και αφράτη λεμονόκρεμα

Υλικά

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα digestive (ή πτι-μπερ)

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 400 ml ζαχαρούχο γάλα

  • 250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)

  • 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)

  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα:

  • Ξύσμα λεμονιού

  • Φύλλα μέντας ή βασιλικού

  • Σκόνη ζάχαρης άχνης (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Βάση:

  1. Θρυμμάτισε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με πλάστη σε σακουλάκι.

  2. Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο και (αν θες) τη ζάχαρη. Ανακάτεψε μέχρι να μοιάζει με "βρεγμένη άμμο".

  3. Άπλωσε το μείγμα σε μια ταρτιέρα 22-24 εκ., πατώντας καλά στον πάτο και τα τοιχώματα.

  4. Βάλε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά ή ψήσε στους 170°C για 8-10 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Άφησέ τη να κρυώσει τελείως.

Κρέμα:

  1. Σε ένα μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί.

  2. Σε άλλο μπολ ανάμειξε το ζαχαρούχο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια.

  3. Πρόσθεσε τη σαντιγί με απαλές κινήσεις ώστε να μείνει αφράτη.

  4. Ρίξε την κρέμα πάνω από τη βάση και άπλωσέ την ομοιόμορφα.

  5. Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή καλύτερα όλη νύχτα).

Επίσης...

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γλυκά που σας προτείνουμε.

Περισσότερα από

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Μυρωδιές από το παρτέρι: Μαγειρεύοντας με βότανα

Ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη γράφουν ιστορία στο πιάτο σου.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Μοσχάρι για το κυριακάτικο τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής θέλει κάτι πιο μπελαλίδικο, όπως αυτά τα πιάτα με μοσχάρι για τα οποία θα βρεις συνταγές εντός.

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.