Όταν έξω φυσάει και μέσα έχεις διάθεση να κουλουριαστείς με μια κουβέρτα και μια κουταλιά απόλυτης θαλπωρής, υπάρχει κάτι καλύτερο από πουρέ; Ναι – όταν είναι αλλιώς.
Ο πουρές γλυκοπατάτας με βούτυρο καρυδιού και άρωμα δεντρολίβανου είναι η εκδοχή του comfort food που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Πλούσιος, γλυκός αλλά και βαθύς, με ξηρούς καρπούς και μυρωδικά να του δίνουν χαρακτήρα, είναι τέλειος μόνος του ή σαν συνοδευτικό σε ψητά.
Υλικά:
-
800 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
-
2 κ.σ. βούτυρο καρυδιού (ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου)
-
1-2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας ή ελαιόλαδο
-
1-2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
(προαιρετικά) λίγο μοσχοκάρυδο ή καγιέν για βάθος
Εκτέλεση:
-
Βράσε ή ψήσε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν τελείως (20-25 λεπτά βράσιμο ή 40 λεπτά ψήσιμο στους 200°C).
-
Ζέστανε το βούτυρο (ή λάδι) σε μικρό τηγάνι με το δεντρολίβανο, για να αρωματιστεί. Αφαίρεσε το δεντρολίβανο.
-
Πολτοποίησε τις γλυκοπατάτες και πρόσθεσε το αρωματισμένο βούτυρο, το βούτυρο καρυδιού, αλάτι και πιπέρι.
-
Ανακάτεψε μέχρι να έχεις έναν λείο, βελούδινο πουρέ.
-
Σέρβιρε ζεστός με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή σπόρους σησαμιού.