Follow us

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, οι τρεις παρακάτω συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Υλικά

  • 800 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 3 αβγά
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 2 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τα μανιτάρια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 1' περίπου, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από τα τυριά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε (ταιριάζει ένας συνδυασμός από γλυκά τυριά: γραβιέρα και ένταμ ή γκούντα και κάποιο πικάντικο τυρί, π.χ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο).
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  7. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, με τις άκρες να προεξέχουν (η σφολιάτα θα βγει πιο τραγανή αν τη βγάλουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
  8. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και τυλίγουμε σε λεπτό κόθρο τις άκρες που προεξέχουν.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το υπόλοιπο τυρί.
  10. Ρίχνουμε το μίγμα στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία η επιφάνεια.

Μανιτάρια Γεμιστά με Κιμά και Τυρί

Υλικά

  • 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια μεγάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά, περασμένο 2 φορές
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα)
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κοτσάνια.
  4. Μαγειρεύουμε 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Ανακατεύουμε τον κιμά, τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
  6. Γεμίζουμε τα καπάκια των μανιταριών σαν βουναλάκια.
  7. Ψήνουμε για μισή ώρα και σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

Κρεμμύδια Γεμιστά με Μανιτάρια

Υλικά

  • 8 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τις άκρες τους.
  2. Τα χαράζουμε μέχρι τη μέση, τα ανοίγουμε προσεκτικά και κρατάμε τα 3 μεγάλα φύλλα (το υπόλοιπο μέρος το κρεμμυδιού το χρησιμοποιούμε σε άλλα φαγητά).
  3. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  4. Σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε με το βούτυρο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  7. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
  8. Τα περιχύνουμε με το κρασί, ελαιόλαδο και επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  9. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  10. Μετά βγάζουμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε λίγο ακόμη να ροδίσουν.

* Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Επίσης...

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

Η Σαντορίνη στο πιάτο

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από το νησί και φέρτε την αύρα του στην κουζίνα.

Περισσότερα από

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.