
Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, οι τρεις παρακάτω συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.
Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα
Υλικά
- 800 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγη ρίγανη ή θυμάρι
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 3 αβγά
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- 2 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 1' περίπου, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από τα τυριά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε (ταιριάζει ένας συνδυασμός από γλυκά τυριά: γραβιέρα και ένταμ ή γκούντα και κάποιο πικάντικο τυρί, π.χ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο).
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, με τις άκρες να προεξέχουν (η σφολιάτα θα βγει πιο τραγανή αν τη βγάλουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και τυλίγουμε σε λεπτό κόθρο τις άκρες που προεξέχουν.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το υπόλοιπο τυρί.
- Ρίχνουμε το μίγμα στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία η επιφάνεια.
Μανιτάρια Γεμιστά με Κιμά και Τυρί
Υλικά
- 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια μεγάλα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. κιμά, περασμένο 2 φορές
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα)
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε.
- Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κοτσάνια.
- Μαγειρεύουμε 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε τον κιμά, τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε τα καπάκια των μανιταριών σαν βουναλάκια.
- Ψήνουμε για μισή ώρα και σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Κρεμμύδια Γεμιστά με Μανιτάρια
Υλικά
- 8 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα
- 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
- 1 κ.σ. πελτέ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 200 ml λευκό κρασί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τις άκρες τους.
- Τα χαράζουμε μέχρι τη μέση, τα ανοίγουμε προσεκτικά και κρατάμε τα 3 μεγάλα φύλλα (το υπόλοιπο μέρος το κρεμμυδιού το χρησιμοποιούμε σε άλλα φαγητά).
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
- Σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε με το βούτυρο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
- Τα περιχύνουμε με το κρασί, ελαιόλαδο και επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Μετά βγάζουμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε λίγο ακόμη να ροδίσουν.