Follow us

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, οι τρεις παρακάτω συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα

Υλικά

  • 800 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 3 αβγά
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 2 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τα μανιτάρια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 1' περίπου, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από τα τυριά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε (ταιριάζει ένας συνδυασμός από γλυκά τυριά: γραβιέρα και ένταμ ή γκούντα και κάποιο πικάντικο τυρί, π.χ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο).
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  7. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, με τις άκρες να προεξέχουν (η σφολιάτα θα βγει πιο τραγανή αν τη βγάλουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
  8. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και τυλίγουμε σε λεπτό κόθρο τις άκρες που προεξέχουν.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το υπόλοιπο τυρί.
  10. Ρίχνουμε το μίγμα στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία η επιφάνεια.

Μανιτάρια Γεμιστά με Κιμά και Τυρί

Υλικά

  • 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια μεγάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά, περασμένο 2 φορές
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα)
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κοτσάνια.
  4. Μαγειρεύουμε 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Ανακατεύουμε τον κιμά, τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
  6. Γεμίζουμε τα καπάκια των μανιταριών σαν βουναλάκια.
  7. Ψήνουμε για μισή ώρα και σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

Κρεμμύδια Γεμιστά με Μανιτάρια

Υλικά

  • 8 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τις άκρες τους.
  2. Τα χαράζουμε μέχρι τη μέση, τα ανοίγουμε προσεκτικά και κρατάμε τα 3 μεγάλα φύλλα (το υπόλοιπο μέρος το κρεμμυδιού το χρησιμοποιούμε σε άλλα φαγητά).
  3. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  4. Σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε με το βούτυρο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  7. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
  8. Τα περιχύνουμε με το κρασί, ελαιόλαδο και επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  9. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  10. Μετά βγάζουμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε λίγο ακόμη να ροδίσουν.

* Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Επίσης...

Μυρωδιές από το παρτέρι: Μαγειρεύοντας με βότανα

Ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη γράφουν ιστορία στο πιάτο σου.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Μοσχάρι για το κυριακάτικο τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής θέλει κάτι πιο μπελαλίδικο, όπως αυτά τα πιάτα με μοσχάρι για τα οποία θα βρεις συνταγές εντός.

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.