
Ιδιαίτερους συνδυασμούς με φουλ γεύση θα βρείτε στις 4 συνταγές για δροσερές μακαρονοσαλάτες που σας προτείνουμε παρακάτω.
Μακαρονοσαλάτα με ζαμπόν, ανανά, έμενταλ και μαγιονέζα
Υλικά
- 250 γρ. πένες ή κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό με τρύπα
- 250 γρ. ανανάς σε σιρόπι σε μικρά κομμάτια
- 1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 2 φλ. καπνιστό ζαμπόν μπούτι σε κύβους 2 εκ.
- 200 γρ. τυρί έμενταλ κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
- ½ φλ. μαγιονέζα
- ⅓ φλ. γιαούρτι στραγγιστό ή σμετάνα (ρώσικη υπόξινη κρέμα)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- ⅓ φλ. χυμός από το σιρόπι του ανανά
- 1 κ.γ. μηλόξυδο
- 1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά να κρατάνε (al dente), τα σουρώνουμε, κρατάμε ½ φλ.
- από το νερό που έβρασαν, τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε βαρύ μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα υλικά στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.
Μακαρονοσαλάτα με μανιτάρια, μπέικον, τυρί κότατζ και βασιλικό
Υλικά
- 250 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι Νο 6 ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλουμε)
- 250 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
- 200 γρ. καπνιστό μπέικον σε λωρίδες
- 250 γρ. τυρί κότατζ
- 200 γρ. τυρί γκούντα σε φλούδες (τις βγάζουμε με το καθαριστήρι για πατάτες)
- ⅓ φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά να κρατάνε (al dente), τα σουρώνουμε, κρατάμε ½ φλ. από το νερό που έβρασαν, τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
- Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια 2 εκ. και το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα στην άκρη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να πάρουν καστανό χρώμα.
- Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα τα ζυμαρικά, το τυρί κότατζ, τη γκούντα και τα μανιτάρια.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το νερό που έχουμε κρατήσει από το μαγείρεμα των ζυμαρικών με την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι, μέχρι να έχουμε μια ελαφρώς πηχτή σάλτσα.
- Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, γαρνίρουμε με το μπέικον και το βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.
Μακαρονοσαλάτα με τελεμέ, αβοκάντο, σπανάκι και σάλτσα λαδόξιδο με μουστάρδα και τσίλι
Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι ή λαζάνια
- 1 μεγάλο αβοκάντο ή δύο μέτρια αβοκάντο
- 200 γρ. τελεμέ
- 250 γρ. φύλλα από σπανάκι
- ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
- 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ τσίλι σος
- 1 κ.γ. χυμό λάιμ
- 1 κ.γ. ξύσμα λάιμ
- 1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 1 λάιμ σε φέτες
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο, κόβουμε τη σάρκα σε λεπτές φέτες και ραντίζουμε με χυμό λάιμ.
- Πλένουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε για 5 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό.
- Το στραγγίζουμε και το περνάμε από παγωμένο νερό.
- Το αφήνουμε στην άκρη.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά να κρατάνε (al dente), τα σουρώνουμε, κρατάμε ½ φλ. από το νερό που έβρασαν, τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
- Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά, το σπανάκι και τον άνηθο σε σαλατιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσεκτικά. Βάζουμε όλα τα υλικά σε σέικερ μαζί με το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών και χτυπάμε για 2 -3 λεπτά μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τα αρτύματα σύμφωνα με το γούστο μας.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα, ανακατεύουμε απαλά, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε γαρνίροντας με τις φέτες λάιμ.
Μακαρονοσαλάτα με μοτσαρέλα, ελιές, σέλερι, πιπεριές και σάλτσα από αρωματικό λαδολέμονο
Υλικά
- 250 γρ. πένες ριγέ ή κοφτό μακαρονάκι ή οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό με τρύπα
- 250 γρ. μοτσαρέλα σε μεγάλες μπουκιές
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 20 πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι κομμένες στη μέση
- 2 χοντρά κλωνάρια σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες και κομμένα σε φέτες
- 2 μεγάλες πορτοκαλί ή κόκκινες πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι σε λωρίδες
Για τη σάλτσα
- ¾ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- ⅓ φλ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 κ.γ άνηθος
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- 1 πρέζα φυλλαράκια από φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκια λουΐζα
- 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά να κρατάνε (al dente), τα σουρώνουμε, κρατάμε ½ φλ. από το νερό που έβρασαν, τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
- Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το σέλερυ και τις πιπεριές.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: βάζουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο με το σκόρδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα το σκόρδο και να βγάλει τα αρώματά του.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και μεταφέρουμε το ελαιόλαδο σε σέικερ μαζί με το λεμόνι, το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών, τα αρωματικά βότανα και το αλατοπίπερο.
- Χτυπάμε για 2 -3 λεπτά μέχρι το λαδολέμονο να γίνει σαν γαλάκτωμα.
- Το δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, το λεμόνι και τα αρωματικά ανάλογα με το γούστο μας.
- Προσθέτουμε στη μακαρονοσαλάτα τη μοτσαρέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.