Follow us

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Το ριζότο με θαλασσινά είναι μια κλασική ιταλική συνταγή που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ρυζιού με τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας. Εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο (risotto)

  • 300 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (για παράδειγμα γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια)

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ψαριού (ζεστό)

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • Χυμό από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία θαλασσινών: Αν χρησιμοποιείς φρέσκα θαλασσινά, καθάρισέ τα καλά. Σε ένα τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σοτάρισε τα θαλασσινά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαίρεσέ τα και κράτα τα ζεστά.

  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζέστανε 2 κουταλιές ελαιόλαδο με το βούτυρο. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 3-4 λεπτά.

  3. Μαγείρεμα ρυζιού: Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά για 2 λεπτά ώστε να "γυαλίσει” και να απορροφήσει τα αρώματα.

  4. Σβήσιμο με κρασί: Ρίξε το λευκό κρασί και άσε το να εξατμιστεί σχεδόν τελείως, ανακατεύοντας.

  5. Προσθήκη ζωμού: Άρχισε να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό σταδιακά, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε την επόμενη κουτάλα ζωμού μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη. Συνολικός χρόνος μαγειρέματος περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι.

  6. Τελικές πινελιές: Πρόσθεσε τα θαλασσινά, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε απαλά και άφησε για 1-2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

  7. Σερβίρισμα: Σέρβιρε αμέσως, με λίγο έξτρα παρμεζάνα και φρέσκο μαϊντανό από πάνω.

Επίσης...

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

4 δροσερές μακαρανοσαλάτες για το καλοκαίρι

Ιδιαίτερους συνδυασμούς με φουλ γεύση θα βρείτε στις συνταγές που σας προτείνουμε εντός.