Το ριζότο με θαλασσινά είναι μια κλασική ιταλική συνταγή που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ρυζιού με τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας. Εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.
Υλικά (για 4 μερίδες):
-
300 γρ. ρύζι αρμπόριο (risotto)
-
300 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (για παράδειγμα γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια)
-
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)
-
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ψαριού (ζεστό)
-
3 κουταλιές ελαιόλαδο
-
50 γρ. βούτυρο
-
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
Χυμό από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
Οδηγίες:
-
Προετοιμασία θαλασσινών: Αν χρησιμοποιείς φρέσκα θαλασσινά, καθάρισέ τα καλά. Σε ένα τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σοτάρισε τα θαλασσινά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαίρεσέ τα και κράτα τα ζεστά.
-
Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζέστανε 2 κουταλιές ελαιόλαδο με το βούτυρο. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 3-4 λεπτά.
-
Μαγείρεμα ρυζιού: Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά για 2 λεπτά ώστε να "γυαλίσει” και να απορροφήσει τα αρώματα.
-
Σβήσιμο με κρασί: Ρίξε το λευκό κρασί και άσε το να εξατμιστεί σχεδόν τελείως, ανακατεύοντας.
-
Προσθήκη ζωμού: Άρχισε να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό σταδιακά, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε την επόμενη κουτάλα ζωμού μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη. Συνολικός χρόνος μαγειρέματος περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι.
-
Τελικές πινελιές: Πρόσθεσε τα θαλασσινά, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε απαλά και άφησε για 1-2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
-
Σερβίρισμα: Σέρβιρε αμέσως, με λίγο έξτρα παρμεζάνα και φρέσκο μαϊντανό από πάνω.