
Δες παρακάτω τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και... εκτός χωριάτικης σαλάτας.
Η Ντοματόπιτα
Υλικά
- 3 ώριμες ντομάτες ή 6 πομοντόρια κομμένα στα τέσσερα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 2 κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
- 2 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για το ταψί
- 250 γρ. φέτα σπασμένη
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πολτοποιούμε στο μούλτι τις ντομάτες: θέλουμε 2 φλιτζ. πολτό.
- Μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μια λεκάνη και πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι.
- Βάζουμε στο μπολ και το τριμμένο και στυμμένο κολοκύθι και το κρεμμύδι.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε στο μπολ τα αβγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
- Χτυπώντας με το σύρμα ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά μας, ρίχνουμε λίγο λίγο και το αλεύρι.
- Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα και τον βασιλικό και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Το ύψος δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 εκ. ή 1 δάχτυλο.
- Ψήνουμε για 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα.
Ντοματοκεφτέδες
Υλικά
- 6 ντομάτες κατακόκκινες και σφιχτές, χοντροκομμένες
- 3 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- μπολικο δυόσμο ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 3 φλ. τσ. αλεύρι περίπου
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ούζο
- μπόλικο κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, σε ένα μπολ.
- Αφήνουμε το μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες να σταθεί για λίγο (πρέπει να είναι παχύρρευστο, σαν τους λουκουμάδες).
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε καλά.
- Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε τους ντοματοκεφτέδες σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Γρήγορη Ντοματόσουπα
Υλικά
- 2 φλ. καθαρισμένες ντομάτες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα), μισό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη,
- 1 φέτα χθεσινό λευκό ψωμί (προζυμένιο κατά προτίμηση)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά.
- Αν δεν σας ενοχλεί η μυρωδιά, προσθέστε στο μείγμα μισή σκελίδα σκόρδο.
- Μπορείτε να κάνετε τη ντοματόσουπα όσο πικάντικη θέλετε προσθέτοντας ταμπάσκο, τοποθετώντας τη για λίγα λεπτά στην κατσαρόλα.