
Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας: τη Σίφνο.
Ρεβιθάδα Σίφνου
Υλικά
- 1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 7-8 ώρες
- 400-500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 δαφνόφυλλα
- 1,5 lt χλιαρό νερό
- 200 ml εξ. παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
Για να σφραγίσουμε τη γάστρα ή τη σκεπασταριά φτιάχνουμε μια ζύμη με αλεύρι και νερό σε αναλογία 2:1 (π.χ. 200 γρ. αλεύρι, 100ml νερό)
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 7-8 ώρες.
- Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγη σόδα (1 κ.σ / 1κ. ρεβίθια) και αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε για να φύγουν οι πολλές φλούδες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
- Βάζουμε τα ρεβίθια σε πήλινη γάστρα (ή στη σκεπασταριά, το ειδικό πήλινο σκεύος) και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης.
- Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει από πάνω γύρω στα 3-4 εκατοστά.
- Κλείνουμε με το σκέπασμα και, αν θέλουμε, σφραγίζουμε με ζυμάρι γύρω-γύρω το άνοιγμα, ώστε να μην ξεφεύγει ο ατμός, κάτι που θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα και μελωμένα (πιέζουμε τη ζύμη γύρω από το καπάκι του σκεύους).
- Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο, αρχικά στους 200 °C για 20' περίπου και κατόπιν στους 150 °C και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 5-6 ώρες.
- Σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο λεμόνι.
Αρνάκι μαστέλο Σίφνου
Υλικά
- 5 κιλά αρνί ή κατσίκι
- 1/2 κιλό κόκκινο κρασί ξηρό
- 1-2 ματσάκια άνηθο ή μάραθο μπόλια (προαιρετική)
- Αλάτι, πιπέρι
- Κληματόβεργες
- Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα
- Μαστέλο (σκεύος πήλινο) ή μια γάστρα
Εκτέλεση
- Χρησιμοποιούμε το κόκκινο κρασί για να πλύνουμε το κρέας, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
- Το αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στη βάση του μαστέλο (πήλινο σκεύος χωρίς καπάκι) τοποθετούμε χιαστί τις κληματόβεργες και πάνω τους τα κομμάτια του κρέατος.
- Προαιρετικά, μπορούμε να καλύψουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη μπόλια, ώστε να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό.
- Προσθέτουμε 2 ποτήρια κόκκινο κρασί.
- Σκεπάζουμε είτε με αλουμινόχαρτο εάν το ψήσουμε στον ξυλόφουρνο είτε με λαδόκολλα, αν ψηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο.
- Στον ξυλόφουρνο θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες και πρέπει να κάνουμε μερικές τρύπες στο αλουμινόχαρτο για να αναπνέει.
- Στον ηλεκτρικό φούρνο, δεν χρειάζεται τρύπες η λαδόκολλα και συνιστάται να ψηθεί μία ώρα στους 200oC και στη συνέχεια στους 120oC όσο χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2-3 ώρες.
Μελόπιτα Σίφνου
Υλικά
Για τη βάση
- 2 φλζ. αλεύρι
- 1 κ.τ. αλάτι
- 1 φλζ. βούτυρο
- 5-6 κ.σ. σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί για τη ζύμη)
- Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 800 γρ. ανθότυρο
- ½ φλ.. ζάχαρη
- ¾ φλ. μέλι
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 6 αβγά
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο τρίβοντάς τα με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουν την υφή της βρεγμένης άμμου.
- Προσθέτουμε λίγο νερό, κουταλιά -κουταλιά, για να γίνει το μείγμα μια ζύμη σφιχτή που να μπορούμε να την ανοίξουμε.
- Τη μαζεύουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 30΄.Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
- Προσθέτουμε το μέλι και τα αβγά χτυπημένα και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
- Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν περνώντας τον πλάστη από τα τοιχώματα της ταρτιέρας, την τρυπάμε σε 4-5 σημεία και ρίχνουμε επάνω όσπρια ή τους ειδικούς βόλους.
- Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με λαδόκολλα και ψήνουμε φούρνο για 20΄.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και όταν η ζύμη κρυώσει τελείως, απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
- Ψήνουμε την μελόπιτα για 30΄-35΄.Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.