Follow us

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Ρεβιθάδα σιφνέικη

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας: τη Σίφνο.

Ρεβιθάδα Σίφνου

Υλικά

  • 1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 7-8 ώρες
  • 400-500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1,5 lt χλιαρό νερό
  • 200 ml εξ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα

Για να σφραγίσουμε τη γάστρα ή τη σκεπασταριά φτιάχνουμε μια ζύμη με αλεύρι και νερό σε αναλογία 2:1 (π.χ. 200 γρ. αλεύρι, 100ml νερό)

Εκτέλεση

  • Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 7-8 ώρες.
  • Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγη σόδα (1 κ.σ / 1κ. ρεβίθια) και αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.
  • Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε για να φύγουν οι πολλές φλούδες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε πήλινη γάστρα (ή στη σκεπασταριά, το ειδικό πήλινο σκεύος) και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης.
  • Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει από πάνω γύρω στα 3-4 εκατοστά.
  • Κλείνουμε με το σκέπασμα και, αν θέλουμε, σφραγίζουμε με ζυμάρι γύρω-γύρω το άνοιγμα, ώστε να μην ξεφεύγει ο ατμός, κάτι που θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα και μελωμένα (πιέζουμε τη ζύμη γύρω από το καπάκι του σκεύους).
  • Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο, αρχικά στους 200 °C για 20' περίπου και κατόπιν στους 150 °C και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 5-6 ώρες.
  • Σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο λεμόνι.

Αρνάκι μαστέλο Σίφνου

Υλικά

  • 5 κιλά αρνί ή κατσίκι
  • 1/2 κιλό κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1-2 ματσάκια άνηθο ή μάραθο μπόλια (προαιρετική)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κληματόβεργες
  • Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα
  • Μαστέλο (σκεύος πήλινο) ή μια γάστρα

Εκτέλεση

  • Χρησιμοποιούμε το κόκκινο κρασί για να πλύνουμε το κρέας, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
  • Το αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Στη βάση του μαστέλο (πήλινο σκεύος χωρίς καπάκι) τοποθετούμε χιαστί τις κληματόβεργες και πάνω τους τα κομμάτια του κρέατος.
  • Προαιρετικά, μπορούμε να καλύψουμε τα κομμάτια του κρέατος με τη μπόλια, ώστε να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό.
  • Προσθέτουμε 2 ποτήρια κόκκινο κρασί.
  • Σκεπάζουμε είτε με αλουμινόχαρτο εάν το ψήσουμε στον ξυλόφουρνο είτε με λαδόκολλα, αν ψηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο.
  • Στον ξυλόφουρνο θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες και πρέπει να κάνουμε μερικές τρύπες στο αλουμινόχαρτο για να αναπνέει.
  • Στον ηλεκτρικό φούρνο, δεν χρειάζεται τρύπες η λαδόκολλα και συνιστάται να ψηθεί μία ώρα στους 200oC και στη συνέχεια στους 120oC όσο χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2-3 ώρες.

Μελόπιτα Σίφνου

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 φλζ. αλεύρι
  • 1 κ.τ. αλάτι
  • 1 φλζ. βούτυρο
  • 5-6 κ.σ. σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί για τη ζύμη)
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. ανθότυρο
  • ½ φλ.. ζάχαρη
  • ¾ φλ. μέλι
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • 6 αβγά

Εκτέλεση

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο τρίβοντάς τα με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουν την υφή της βρεγμένης άμμου.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό, κουταλιά -κουταλιά, για να γίνει το μείγμα μια ζύμη σφιχτή που να μπορούμε να την ανοίξουμε.
  • Τη μαζεύουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 30΄.Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
  • Προσθέτουμε το μέλι και τα αβγά χτυπημένα και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
  • Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν περνώντας τον πλάστη από τα τοιχώματα της ταρτιέρας, την τρυπάμε σε 4-5 σημεία και ρίχνουμε επάνω όσπρια ή τους ειδικούς βόλους.
  • Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με λαδόκολλα και ψήνουμε φούρνο για 20΄.
  • Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και όταν η ζύμη κρυώσει τελείως, απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
  • Ψήνουμε την μελόπιτα για 30΄-35΄.Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

* Τα σνακ της παραλίας

Επίσης...

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

Περισσότερα από

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;