
Τζουλαμάς κρητικός
Υλικά
για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ.τσ. νερό
(ή 6 φύλλα κρούστας)
για τη γέμιση:
- 300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι σε μικρά κομματάκια
- 2 1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
- 1 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουκουνάρι και καρύδια ή φουντούκια
- 4 φλ.τσ. ζωμός κότας
- 1 φλ.τσ. γάλα
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 φλ.τσ. ζάχαρη
- κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.
- Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό.
- Το αφήνουμε να βράσει, προσθέτουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
- Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα.
- Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση.
- Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα.
- Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40-50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Σημ.: Συνηθίζεται και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για συκωτάκια.
Κρεμμυδοκουταλιές Κρητικές
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 αυγό
- αλεύρι (1 με 2 χούφτες περίπου)
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά μας.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
- Μόλις οι κρεμμυδόπιτες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές, τις βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
- Τις σερβίρουμε ζεστές με ψητό κρέας ή μόνες τους.
Καλτσούνια με Λευκά Τυριά
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- ½ κ.γλ. αλάτι
- χλιαρό νερό, όσο πάρει
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. τυρομάλαμα
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τα υλικά της γέμισης.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο προσθέτουμε ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό. Θέλουμε να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στο χέρι.
- Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με το πιατάκι του τσαγιού ομοιόμορφους κύκλους.
- Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Με πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Ζεσταίνουμε στο τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα καλτσούνια, γυρνώντας τα με πιρούνι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.