Follow us

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΟΥΤΑΛΙΕΣ

Τζουλαμάς κρητικός

Υλικά
για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ.τσ. νερό

(ή 6 φύλλα κρούστας)

για τη γέμιση:

  • 300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι σε μικρά κομματάκια
  • 2 1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
  • 1 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουκουνάρι και καρύδια ή φουντούκια
  • 4 φλ.τσ. ζωμός κότας
  • 1 φλ.τσ. γάλα
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 φλ.τσ. ζάχαρη
  • κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.
  3. Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό.
  4. Το αφήνουμε να βράσει, προσθέτουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
  5. Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  6. Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα.
  7. Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση.
  8. Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
  9. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα.
  10. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα.
  11. Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40-50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Σημ.: Συνηθίζεται και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για συκωτάκια.

Κρεμμυδοκουταλιές Κρητικές

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • αλεύρι (1 με 2 χούφτες περίπου)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά μας.
  3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
  4. Μόλις οι κρεμμυδόπιτες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές, τις βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
  5. Τις σερβίρουμε ζεστές με ψητό κρέας ή μόνες τους.

Καλτσούνια με Λευκά Τυριά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. τυρομάλαμα
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο προσθέτουμε ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό. Θέλουμε να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στο χέρι.
  3. Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με το πιατάκι του τσαγιού ομοιόμορφους κύκλους.
  5. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Με πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες.
  6. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα καλτσούνια, γυρνώντας τα με πιρούνι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

* Η Σαντορίνη στο πιάτο

Επίσης...

Καλωσορίσατε στον κόσμο των γεύσεων του Oktoberfest

Ανακαλύψτε τις αυθεντικές γεύσεις του Oktoberfest και φέρτε τη μαγεία της Γερμανίας στο τραπέζι σας.

Βαρέθηκες τη μηλόπιτα; Δες τρεις εναλλακτικές

Αγαπάμε μηλόπιτα, αλλά δεν είναι το μόνο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις με το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο.

Περισσότερα από

Μαγειρεύουμε ζουμερό κοτόπουλο

Στο επόμενο τραπέζι μας, ας απολαύσουμε ζεστό, ζουμερό κοτόπουλο με αρωματικές νότες λεμονιού και μεσογειακές γεύσεις, συντροφιά με χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

Χρυσό φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και κάστανα

Καθώς οι πρώτες φθινοπωρινές νύχτες φέρνουν δροσιά και ζεστές μυρωδιές στην κουζίνα, αυτό το κρεμώδες ριζότο με κολοκύθα και κάστανα αγκαλιάζει τις αισθήσεις με γεύσεις που θυμίζουν χρυσά φύλλα και ζεστή θαλπωρή.

Το καλύτερο brunch το φτιάχνεις εσύ!

Δες εντός πώς θα φτιάξεις ομελέτα, τοστ αβοκάντο κι ένα υπέροχο smoothie.

Φιλαράκια: 10 συνταγές κατευθείαν από την σειρά που μπορείς να δοκιμάσεις

Από το cheesecake που κυνηγάει η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ μέχρι και τα (πολλά) σάντουιτς του Τζόι, η σειρά μας έχει χαρίσει ωραίες γευστικές στιγμές.

Σπιτικά tacos: Η Αμερικάνικη γεύση στο σπίτι σου

Τα tacos είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, με λίγα υλικά και πολύ γεύση.

Ψήνεσαι για εύκολα γλυκά με κανέλα;

Δες εντός τις τρεις προτάσεις μας: ρολάκια, κουλουράκια και κέικ.

3 λαχταριστές τυρένιες συνταγές

Η απόλαυση είναι εγγυημένη όταν μπλέκονται στη συνταγή λαχταριστά λιωμένα τυριά.

Φτιάχνουμε cinnamon rolls με γλάσο βανίλιας

Τα cinnamon rolls είναι η τέλεια συντροφιά για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι, γεμάτα ζεστή κανέλα και αρωματικό γλάσο.

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.