
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές από τη Ζάκυνθο.
Μοσχάρι ζακυνθινό με σκόρδο και τυρί
Υλικά
- 1 κ. μοσχάρι από μπούτι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
- 250 γρ. κεφαλοτύρι (ή λαδοτύρι Ζακύνθου)
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 κ.γ. ξερή ρίγανη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφήνουμε τις σκελίδες ολόκληρες.
- Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κομματάκια 1.5 εκ.
- Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές.
- Ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε καυτό νερό να φθάνει στο 1/3 του ύψους του φαγητού.
- Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Ύστερα από 40 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε, διαλύουμε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι νερό, τον ρίχνουμε στο φαγητό μαζί με τα σκόρδα και αφήνουμε να μαγειρευτεί άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το τυρί και τη ρίγανη, σιγοβράζουμε για 5 –6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια ή τηγανιτές πατάτες.
Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρος παστός σε κομμάτια
- Ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
- 5-6 ντομάτες ώριμες φρέσκες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σκορδοστούμπι
- 1 σκόρδο σε σκελίδες
- 6-7 κουτ. σούπας ξίδι
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο από την προηγουμένη, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό του.
- Τον στραγγίζετε, τον αλευρώνετε και τον τηγανίζετε στο λάδι.
- Τον βγάζετε από το τηγάνι και τον αφήνετε σε χαρτί κουζίνας.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε τις ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους και τις βράζετε για 15΄ περίπου.
- Πολτοποιείτε το σκόρδο στο γουδί με λίγο αλάτι και προσθέτετε το ξίδι.
- Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με τις ντομάτες.
- Ρίχνετε το σκορδοστούμπι, το ελαιόλαδο, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να πάρει 3-4 βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ζακυνθινό κουνέλι γεμιστό
Υλικά
- 1 κουνέλι ολόκληρο μαζί με τα εντόσθια
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
- 70γρ. Λαδωτήρι
- 70γρ. Γραβιέρα λαδιού Ζακύνθου
- 5 σκελίδες σκόρδο
- λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
- πατάτες
- λεμόνι-λάδι
- βελόνα και κλωστή
Εκτέλεση
1. Αλείφετε με τα χέρια σας το κουνέλι με λάδι αλάτι πιπέρι ρίγανη.
2. Στην συνέχεια σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το ρύζι, τα εντόσθια, το Λαδωτήρι, την Γραβιέρα, την ρίγανη, το σκόρδο, λίγο αλάτι-πιπέρι και μετά βάζετε το μείγμα μέσα στο κουνέλι με ένα κουτάλι.
3. Το ράβουμε με κλωστή ώστε να μην μπορεί η γέμιση να βγει έξω.
4. Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε και τις βάζουμε στο ταψί αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει.
5. Βάζουμε και το κουνέλι, ρίχνουμε νερό, λεμόνι, λάδι
6. Ψήνετε στους 200°C για 1 ώρα περίπου.