Follow us

Η Ζάκυνθος μέσα από τρία πιάτα

Ανακαλύψτε τρεις συνταγές από το νησί του Ιονίου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές από τη Ζάκυνθο.

Μοσχάρι ζακυνθινό με σκόρδο και τυρί

Υλικά

  • 1 κ. μοσχάρι από μπούτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι (ή λαδοτύρι Ζακύνθου)
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφήνουμε τις σκελίδες ολόκληρες.
  2. Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κομματάκια 1.5 εκ.
  3. Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το στραγγίζουμε.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές.
  5. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  6. Σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε καυτό νερό να φθάνει στο 1/3 του ύψους του φαγητού.
  7. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
  8. Ύστερα από 40 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε, διαλύουμε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι νερό, τον ρίχνουμε στο φαγητό μαζί με τα σκόρδα και αφήνουμε να μαγειρευτεί άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  9. Προσθέτουμε το τυρί και τη ρίγανη, σιγοβράζουμε για 5 –6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια ή τηγανιτές πατάτες.

Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός σε κομμάτια
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
  • 5-6 ντομάτες ώριμες φρέσκες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το σκορδοστούμπι

  • 1 σκόρδο σε σκελίδες
  • 6-7 κουτ. σούπας ξίδι
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο από την προηγουμένη, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό του.
  2. Τον στραγγίζετε, τον αλευρώνετε και τον τηγανίζετε στο λάδι.
  3. Τον βγάζετε από το τηγάνι και τον αφήνετε σε χαρτί κουζίνας.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε τις ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους και τις βράζετε για 15΄ περίπου.
  5. Πολτοποιείτε το σκόρδο στο γουδί με λίγο αλάτι και προσθέτετε το ξίδι.
  6. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με τις ντομάτες.
  7. Ρίχνετε το σκορδοστούμπι, το ελαιόλαδο, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να πάρει 3-4 βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Ζακυνθινό κουνέλι γεμιστό


Υλικά

  • 1 κουνέλι ολόκληρο μαζί με τα εντόσθια
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
  • 70γρ. Λαδωτήρι
  • 70γρ. Γραβιέρα λαδιού Ζακύνθου
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
  • πατάτες
  • λεμόνι-λάδι
  • βελόνα και κλωστή

Εκτέλεση

1. Αλείφετε με τα χέρια σας το κουνέλι με λάδι αλάτι πιπέρι ρίγανη.
2. Στην συνέχεια σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το ρύζι, τα εντόσθια, το Λαδωτήρι, την Γραβιέρα, την ρίγανη, το σκόρδο, λίγο αλάτι-πιπέρι και μετά βάζετε το μείγμα μέσα στο κουνέλι με ένα κουτάλι.
3. Το ράβουμε με κλωστή ώστε να μην μπορεί η γέμιση να βγει έξω.
4. Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε και τις βάζουμε στο ταψί αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει.
5. Βάζουμε και το κουνέλι, ρίχνουμε νερό, λεμόνι, λάδι
6. Ψήνετε στους 200°C για 1 ώρα περίπου.

* Η Σαντορίνη στο πιάτο

Επίσης...

Καλωσορίσατε στον κόσμο των γεύσεων του Oktoberfest

Ανακαλύψτε τις αυθεντικές γεύσεις του Oktoberfest και φέρτε τη μαγεία της Γερμανίας στο τραπέζι σας.

Βαρέθηκες τη μηλόπιτα; Δες τρεις εναλλακτικές

Αγαπάμε μηλόπιτα, αλλά δεν είναι το μόνο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις με το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο.

Περισσότερα από

Μαγειρεύουμε ζουμερό κοτόπουλο

Στο επόμενο τραπέζι μας, ας απολαύσουμε ζεστό, ζουμερό κοτόπουλο με αρωματικές νότες λεμονιού και μεσογειακές γεύσεις, συντροφιά με χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

Χρυσό φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και κάστανα

Καθώς οι πρώτες φθινοπωρινές νύχτες φέρνουν δροσιά και ζεστές μυρωδιές στην κουζίνα, αυτό το κρεμώδες ριζότο με κολοκύθα και κάστανα αγκαλιάζει τις αισθήσεις με γεύσεις που θυμίζουν χρυσά φύλλα και ζεστή θαλπωρή.

Το καλύτερο brunch το φτιάχνεις εσύ!

Δες εντός πώς θα φτιάξεις ομελέτα, τοστ αβοκάντο κι ένα υπέροχο smoothie.

Φιλαράκια: 10 συνταγές κατευθείαν από την σειρά που μπορείς να δοκιμάσεις

Από το cheesecake που κυνηγάει η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ μέχρι και τα (πολλά) σάντουιτς του Τζόι, η σειρά μας έχει χαρίσει ωραίες γευστικές στιγμές.

Σπιτικά tacos: Η Αμερικάνικη γεύση στο σπίτι σου

Τα tacos είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, με λίγα υλικά και πολύ γεύση.

Ψήνεσαι για εύκολα γλυκά με κανέλα;

Δες εντός τις τρεις προτάσεις μας: ρολάκια, κουλουράκια και κέικ.

3 λαχταριστές τυρένιες συνταγές

Η απόλαυση είναι εγγυημένη όταν μπλέκονται στη συνταγή λαχταριστά λιωμένα τυριά.

Φτιάχνουμε cinnamon rolls με γλάσο βανίλιας

Τα cinnamon rolls είναι η τέλεια συντροφιά για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι, γεμάτα ζεστή κανέλα και αρωματικό γλάσο.

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.