
Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις παρακάτω για κρέμα, κέικ και trifle με σταφύλι.
Κρέμα φούρνου με σταφύλια
Υλικά
- 2 φλ. ρώγες από μαύρο σταφύλι πλυμένο ξεσποριασμένο χωρίς τα κοτσανάκια του
- 2 φλ. ρώγες από σταφίδα χωρίς τα κοτσανάκια
- 3 αβγά
- 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη
- 1 δόση βανιλίνης
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τις σταφίδες και το μαύρο σταφύλι.
- Τρυπάμε κάθε ρώγα με μια οδοντογλυφίδα 2 -3 φορές.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε κάθε μπολ και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα και αφήνουμε γύρω στις 3 ώρες. Αν έχουν βγάλει πολύ υγρό, στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Βουτυρώνουμε γυάλινο πυρίμαχο ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. και αραδιάζουμε στον πάτο τα σταφύλια σε μια μονή στρώση, εναλλάσσοντας τα χρώματα και δημιουργώντας ένα ωραίο σχέδιο.
- Ψήνουμε γύρω στη μισή ώρα και βγάζουμε από το φούρνο.
- Εν τω μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά μαζί με την ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τη βανιλίνη και το αλάτι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα, προσθέτουμε και το κορνφλάουρ και δουλεύουμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα για να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα σταφύλια και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να σφίξει και η επιφάνεια να γίνει καστανή τόπους -τόπους.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο 4 -5 ώρες.
- Για να σερβίρουμε, βυθίζουμε το σκεύος για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά σε παγωμένη πιατέλα.
- Μπορούμε να σερβίρουμε την κρέμα και ζεστή χωρίς να την ξεφορμάρουμε, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε μια φόρμα αλλά μοιράζουμε το γλυκό σε ατομικά φορμάκια.
Κέικ με σταφύλια
Υλικά
- 2 φλ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση αλεύρι
- ½ φλ. λευκά καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 1/4 φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 αβγά
- 1 δόση βανιλίνη
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1/3 φλ. γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C.
- Αλείφουμε με λάδι και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί πλευράς 20 -22 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
- Τρίβουμε τα αμύγδαλα στη μουλινέτα μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.
- Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και τη μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε αργά –αργά το ελαιόλαδο και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Ρίχνουμε τον μισό χυλό στο ταψί και από πάνω σκορπίζουμε το 1/3 των σταφυλιών.
- Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό και τον σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα σταφύλια.
- Ψήνουμε γύρω στα 50 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5-6 λεπτά να χλιάνει, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως επάνω σε σχάρα.
Trifle με Λευκή Σοκολάτα και Σταφύλια
Υλικά
- 600 γρ. γάλα
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 κρόκους αβγών
- 300 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
- 300 γρ. σταφύλια σταφίδα
- 4 κ.σ. τζιν ή βότκα
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 300 γρ. κέικ (ένα απλό)
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Σε ένα μέτριο αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το γάλα και τα βάζουμε ξανά στο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε τις ρώγες των σταφυλιών (αν θέλουμε, τις κόβουμε στη μέση) με το αλκοόλ, το ξύσμα και 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί.
- Σε χαμηλά ποτηράκια μοιράζουμε στη βάση το κέικ, κομμένο σε μικρές μπουκίτσες.
- Από πάνω βάζουμε τα φρούτα και στην επόμενη στρώση την κρέμα. Τελειώνουμε με σαντιγί και πασπαλίζουμε με κακάο.
- Αφήνουμε τα τράιφλ να κρυώσουν στο ψυγείο γύρω στις 3 ώρες.