
Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές με το νεκταρίνι, ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.
Μπανόφι με Νεκταρίνια
Υλικά
- 400 γρ. μπισκότα νταϊτζέστιβ
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 συσκευασία έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 350 γρ. νεκταρίνια πολύ ώριμα, σε λεπτά φετάκια
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια
- τριμμένη κουβερτούρα για το ντεκόρ
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε μπρίκι το βούτυρο.
- Πολτοποιούμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στα μπισκότα και χτυπάμε για λίγο ακόμα στο μούλτι, μέχρι να ανακατευτεί με τα μπισκότα.
- Στρώνουμε το μίγμα σε μια ταρτιέρα ή σε μια φόρμα για κέικ με αποσπώμενα τοιχώματα και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση της.
- Απλώνουμε την καραμέλα πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε με τη σπάτουλα.
- Απλώνουμε τα νεκταρίνια πάνω στην καραμέλα.
- Χτυπάμε την κρέμα, κρύα, από το ψυγείο, μαζί με την άχνη και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί.
- Απλώνουμε με κορνέ ή με κουτάλι τη σαντιγί πάνω στα νεκταρίνια.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για 3 ώρες περίπου.
Μαγική Καραμελωμένη Πουτίγκα Νεκταρίνι
Υλικά
- 600 γρ. νεκταρίνια
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- ζάχαρη για την κρούστα
Για τη ζύμη
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. γάλα
- 1 στραγγιστό γιαούρτι
- 1 αυγό
- 20 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μέτριο προς μικρό ταψί αραδιάζουμε τα νεκταρίνια κομμένα στη μέση, αφού πετάξουμε τα κουκούτσια τους.
- Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα νεκταρίνια και να καραμελώσει ελαφρά το ζουμάκι τους, για 20'-30' περίπου.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια, το μπέικιν, την κανέλα και το ξύσμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αν δούμε ότι βγαίνει πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα (πρέπει να έχει την πυκνότητα του κέικ).
- Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στα νεκταρίνια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και ψήνουμε για άλλα 25', μέχρι να ροδίσει.
- Να το φάτε ζεστό. Είναι το κάτι άλλο.
Ινδικό Μurabba με νεκταρίνια
Υλικά
- 1 κ. νεκταρίνια, ώριμα και γερά
- 2 φλ.τσ. ζάχαρη λευκή
- 1 1/2 λεμόνι, το χυμό
- 4-5 κόκκους κοπανισμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
- 1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο
- ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα νεκταρίνια και τα κόβουμε σε κύβους 2 εκ.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο τη ζάχαρη με 1/2 φλ.τσ. νερό και το καρδάμωμο.
- Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα φρούτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά για 2'.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ροδόνερο και το λεμόνι.
- Βάζουμε τα φρούτα με ανάλογο σιρόπι σε γυάλινα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.
- Διατηρούμε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
- Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αμέσως, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κατόπιν την παγώνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.