
Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν ιδανικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή μετά την προπόνηση. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ενέργεια, ενώ αν τις φτιάξουμε στο σπίτι αποφεύγουμε τα συντηρητικά και τα περιττά σάκχαρα.
Υλικά (για περίπου 12 μπάρες)
-
200 γρ. βρόμη (νιφάδες)
-
80 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
50 γρ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
-
50 γρ. ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια ψιλοκομμένα)
-
40 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερι, βερίκοκα)
-
30 γρ. σπόροι (λιναρόσπορος, chia ή ηλιόσπορος)
-
1 κ.γ. κανέλα ή βανίλια για άρωμα
-
Προαιρετικά: λίγη κουβερτούρα λιωμένη για επικάλυψη
Εκτέλεση
-
Καβούρδισμα βρόμης: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τη βρόμη σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
-
Ανάμειξη υγρών: Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το φυστικοβούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Συνδυασμός: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη βρόμη, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τους σπόρους. Προσθέτουμε το μείγμα μελιού–φυστικοβούτυρου και ανακατεύουμε καλά.
-
Σχηματισμός: Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί (20x20 εκ.) με λαδόκολλα, πιέζοντας δυνατά ώστε να στρωθεί ομοιόμορφα και να "δέσει".
-
Ψύξη: Βάζουμε στο ψυγείο για 2–3 ώρες.
-
Κόψιμο: Μόλις σφίξει, κόβουμε σε μπάρες. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει ξανά.