
Ο Οκτώβριος φέρνει μαζί του χρώματα, αρώματα και γεύσεις που ζεσταίνουν την καρδιά. Αυτό το ριζότο με κολοκύθα και κάστανα είναι η ιδανική συνταγή για να γιορτάσουμε τη μαγεία της εποχής: κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο φθινοπωρινή γλύκα, κάθε μπουκιά θυμίζει ζεστές στιγμές.
Υλικά (για 4 άτομα):
-
300 γρ. ρύζι αρμπόριο
-
400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
-
100 γρ. βρασμένα κάστανα, χοντροκομμένα
-
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ζεστό
-
100 ml λευκό κρασί
-
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Μερικά φύλλα φρέσκου θυμάρι
Εκτέλεση:
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
-
Προσθέτουμε την κολοκύθα και σοτάρουμε 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
-
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά με το λάδι και να γίνει διάφανο στα άκρα.
-
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
-
Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σταδιακά, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε την επόμενη.
-
Μετά από 15-18 λεπτά, το ριζότο θα είναι κρεμώδες και το ρύζι al dente. Προσθέτουμε τα κάστανα, το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
-
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με λίγα επιπλέον κομμάτια κάστανου ή φρέσκο θυμάρι.