Υλικά
1,5 κ. χταπόδι
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
400 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
¾ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
5 κόκκοι μπαχάρι
5 κόκκοι άκοπο πιπέρι
1 ξερό φύλλο δάφνης
⅓ φλ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανός
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, κόβουμε, πλένουμε και χωρίζουμε στα δύο την κουκούλα και χωρίζουμε τα πλοκάμια. Βάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε κατσαρόλα με το φύλλο της δάφνης, το μπαχάρι και το άκοπο πιπέρι και ρίχνουμε 1 φλ. καυτό νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα στραγγιστά και κρατάμε στην άκρη το ζουμί του αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι. Το χωρίζουμε σε πλοκάμια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το χταπόδι, το σοτάρουμε μαζί τα κρεμμύδια και τα σκόρδα γυρίζοντάς το 3-4 φορές από όλες τις μεριές, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το ζουμί του χταποδιού, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει και να πήξει -αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο καυτό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
Α.Τ.