Follow us

Κώστας Σπnλιάδnς

Κώστας Σπnλιάδnς

Η Νέα Υόρκη καταβάλλει αδιαμαρτύρητα το ποσό των 21 δολαρίων για να φάει τα απίθανα, σαν τσιγαρόχαρτο, τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες του. Ο οδηγός Zagat συγκαταλέγει το Milos ανάμεσα στα τρία καλύτερα seafood restaurants της αμερικανικής μητρόπολης και το χρίζει κορυφαίο ελληνικό της Αμερικής. Το New York Magazine γράφει πως το φαγητό του «έχει κάτι από το σεξαπίλ της Μελίνας Μερκούρη», Στα τραπέζια του έχουν καθίσει ο Γούντι Άλεν, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Κώστας Γαβράς και όλος ο... καλός κόσμος, για να δοκιμάσουν τη θεϊκή αστακοσαλάτα του με Metaxa, τα απίθανα crabcakes (τα καλύτερα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους New York Times) και τα πιο ωραία ίσως βραστά χόρτα του κόσμου.
Ο Κώστας Σπηλιάδης κατάφερε να απαλλάξει τη διεθνή εικόνα της ελληνικής κουζίνας (και όχι μόνο, αφού είναι πρόεδρος του North American Foundation for Modern Greek Arts) από τα κλισέ και να την αναδείξει σε -υποσχόμενο- πεδίο υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης. Έκανε το Milos talk of the town του Μεγάλου Μήλου, καθιερώνοντας την ελληνική γευστική παράδοση ως trend. Έφυγε από την Ελλάδα το 67, σπούδασε κοινωνιολογία επί δύο χρόνια, αλλά ανέδειξε το ταλέντο του στις restaurant business, ανοίγοντας το πρώτο Milos στο Μόντρεαλ, που του έστρωσε το δρόμο για να κατακτήσει: κυριολεκτικά το Μανχάταν. Ο Σπnλιάδnς κατάφερε να επιβληθεί γευστικά στnv απίστευτα κινητική νεοϋορκέζικη εστιατορική σκηνή, αντιλαμβανόμενος σωστά το σφυγμό της εποχής: Ποντάρισε στnv «ανοιχτή», ειλικρινή κουζίνα, που βασίζεται στα φρέσκα, αυστηρά επιλεγμένα υλικά (η ψαριά από τα ελληνικά νερά βρίσκεται σε λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη) και στη σύγχρονη ανάγνωση της ελληνικής γευστικής παράδοσης.

Κώστας Σπnλιάδnς

Το καλοκαίρι του 2003 n Αθήνα θα πάρει γεύση της χαρισματικής γαστρονομικής του προσέγγισης με το πρώτο ελληνικό Milos, που θα ανοίξει στο ανακαινισμένο Hilton. Ένα χώρο τον οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει σε εργαστήρι νέων ιδεών, που θα λειτουργήσει ως φυτώριο για τα νέα πρόσωπα της υψηλής γαστρονομίας. Τι άραγε μπορεί να σταματήσει έναν άνθρωπο που έκανε... Milos τη Νέα Υόρκη;

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…