Υλικά
1 κοτόπουλο ελευθ. βοσκής 1500-1700 γρ.
2 κεφάλια σκόρδο
1/2 φλ τσ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 λεμόνι , σε φέτες
1 κ. σ. θυμάρι ή θρούμπι
2 φύλλα δάφνης
10 φετούλες ψωμιού
αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω και το πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Χωρίζουμε τις σκελίδες των σκόρδων, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε στον πάτο τις φέτες λεμονιού, τα σκόρδα, τη δάφνη και δύο κλαράκια δεντρολίβανο (αν δεν έχουμε, σκορπάμε φυλλαράκια). Ακουμπάμε επάνω το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με το λάδι και σκορπάμε λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανου.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο το κοτόπουλο για 45 λεπτά. Τότε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε περίπου για 15 λεπτά ακόμη, να ροδοκοκκινίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τα σκόρδα, τα οποία περνάμε από το εργαλείο που λιώνει το σκόρδο ή μηχανή του πουρέ με μικρές τρύπες, για να πάρουμε τον πουρέ τους.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό, φρυγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού, τις αλείφουμε με τον πουρέ του σκόρδου και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο περιχυμένο με το ζουμί του και τακτοποιούμε γύρω τις φρυγανισμένες φετούλες.