Όσο κι αν ζούμε στην εποχή των "πειραγμένων" και "αποδομημένων" κλασικών, έρχεται η στιγμή που λαχταράμε την αυθεντική συνταγή – και όχι μόνο από νοσταλγία. Είναι φαγητά εξαιρετικά νόστιμα, και θα αρέσουν διαχρονικά. Οι συνδυασμοί, σοφοί. Μετρημένα μυρωδικά και ελάχιστα μπαχαρικά, που συνοδεύουν και αναδεικνύουν χωρίς να σκεπάζουν τη γεύση και το άρωμα των βασικών υλικών. Σε πρώτο πλάνο, η νοστιμιά των καλοκαιρινών κηπευτικών, του κρεμμυδιού, της ντομάτας που συμπυκνώνεται σε σάλτσα χωρίς να χάνει τη φρέσκια γεύση της, του ελαιόλαδου που δίνει γευστικό βάθος και γλύκα. Η καρδιά της μεσογειακής κουζίνας, στην καλοκαιρινή της έκδοση. Από τα πιο απλά, όπως τα αξεπέραστα αμπελοφάσουλα σαλάτα (με λίγο σκόρδο στο λαδολέμονό τους), το μπριάμ, το κοτόπουλο με μπάμιες, τα φρέσκα φασολάκια με σάλτσα ντομάτας, ως τα λίγο πιο σύνθετα, όπως οι μελιτζάνες παπουτσάκια ή ο μουσακάς (δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη βαριά μπεσαμέλ με γιαούρτι χτυπημένο με αβγό, όπως τα ήθελε η παλιά σμυρναίικη συνταγή) ή τα τόσο γευστικά ψάρια του φούρνου... Κλασικές και οι επιλογές μας, για να κάνουμε μια "επανάληψη" στις αυθεντικές συνταγές...