
Τα ταπεινά κολοκυθάκια βρίσκονται μόνιμα στο ψυγείο μου -τουλάχιστον το μισό χρόνο- και χρησιμεύουν ως λύση σε κάθε περίπτωση: θέλεις να φας κάτι ελαφρύ γιατί θα βγεις το βράδυ, τα κάνεις αχνιστά ή βραστά με λαδολέμονο -μην ξεχνάμε ότι έχουν μόλις 40 θερμίδες ανά 100 γρ.-, έρχεται απρόβλεπτα επισκέπτης, βάζεις μια τηγανιά, θέλεις ένα γρήγορο αλλά ξεχωριστό πιάτο για το βράδυ, τα κάνεις σάλτσα για μακαρονάδα, έχεις όρεξη για μπελαλίδικη μαγειρική και πλούσιο πιάτο, τα γεμίζεις με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο...
Το τρυφερό, μικρό ή μεγάλο κολοκυθάκι έχει απίστευτη ευελιξία στην κουζίνα, είναι ελαφρύ και αποκτά το ενδιαφέρον που θα του δώσει η συνταγή.
Εκτός από αχνιστά, τα τρυφερά γίνονται ωμή σαλάτα μ' ένα ντιπ γιαουρτιού ή ένα ντρέσινγκ λαδολέμονου με σκόρδο ή δυόσμο. Για ένα τραπέζι μεζέδων τηγανίζονται αλευρωμένα ή μη, λεπτοκομμένα σε φέτες ή σε σπιρτάκια και δεν ρουφούν το λάδι σαν τη μελιτζάνα. Ψήνονται στη σχάρα αλειμμένα με λάδι και σκόρδο. Γίνονται εξαιρετικά "παπουτσάκια", πιο ελαφριά από της μελιτζάνας. Τα πιο μεγάλα, γεμίζονται για την κατσαρόλα με κιμά και ρύζι, για ένα κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό φαγητό. Με δυο τριμμένα κολοκυθάκια φτιάχνεις εξαιρετικό veg ριζότο ή τα προσθέτεις σοταρισμένα με σκόρδο στα βρασμένα ζυμαρικά σου.
Θέλετε συνέχεια; Οι ιδέες, όπως θα δείτε στις συνταγές μας, είναι ατελείωτες...