
Το νομό της Φλώρινας και γενικότερα αυτή την ακριτική περιοχή οι περισσότεροι τη γνωρίζουν λόγω της Καστοριάς και της λίμνης της και λόγω των Πρεσπών. Κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, αλλά σίγουρα φίλοι του athinoramaumami και του καλού φαγητού τη συνδέουν και με μία σειρά επώνυμων ποιοτικών προϊόντων που έχουν σαν αιχμή του δόρατος, τις πιπεριές Φλωρίνης, τα φασόλια των Πρεσπών και τα αφρώδη κρασιά του Αμύνταιου. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο νόμος της Φλώρινας, εκτός από το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον που παρουσιάζει για τα τουριστικά του αξιοθέατα, άλλο τόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τα διατροφικά προϊόντα που παράγει και την τοπική κουζίνα που στηρίζεται σε αυτά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην περιοχή «ιερουργούν» γευστικά και με μεράκι αρκετοί επαγγελματίες της γεύσης και ότι ο νομός κοσμείται από αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες με επίπεδο. Ορισμένα έχουν κατ’ επανάληψη τιμηθεί με βραβείο Ελληνικής κουζίνας στα πλαίσια του θεσμού των Χρυσών Σκούφων. Ένα από αυτά είναι και ο πολυβραβευμένος και πανελλαδικά επώνυμος «Θωμάς». Στη μέση του πουθενά, ούτε καν μέσα σε έναν οικισμό, στο 18ο χλμ. του δρόμου που οδηγεί από το Αμύνταιο στην Καστοριά, κοντά στο χωριό Σκλήθρο, ο Νίκος Πασπάλης -γιος του ιδρυτή Θωμά- επιμένει ελληνικά, προσπαθεί στην τοπική κουζίνα και αναδεικνύει τα ποιοτικά διατροφικά προϊόντα της περιοχής του. Μιλήσαμε με την οικογένεια, δοκιμάσαμε γευστικό φαγητό και μας άνοιξαν τα «τεφτέρια» τους μιλώντας μας για το διατροφικό πλούτο του τόπου και για να μας δώσουν ιδέες για νόστιμα μαγειρέματα. «Προσπαθούμε» μας είπαν ο Θωμάς και ο Βαγγέλης (εγγόνια του ιδρυτή) «να προσφέρουμε παραδοσιακές συνταγές βασισμένες σε τοπικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, συμβάλουμε και στη διοργάνωση εκδηλώσεων που τα προωθούν όπως η γιορτή της πατάτας στο Σκλήθρο, η γιορτή της πιπεριάς στον Αετό και πολλές άλλες -για να μη σας κουράζουμε».

Η περιοχή της Φλώρινας έχει το πλεονέκτημα ότι διακρίνεται για μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να υποστηρίξει μία κουζίνα με αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κυρίως με γεύσεις και αρώματα terroir. Στο εστιατόριο σημαντικό ρόλο παίζουν οι πιπεριές: από τοπικούς παραγωγούς και σε πολλές μαγειρικές εκδοχές (ψητές, γεμιστές, τουρσί κ.λ.π.) αποτελούν βασικό στοιχείο των προτάσεων του menu. Δύο άλλα τοπικά προϊόντα που έχουν επίσης την τιμητική τους στο εστιατόριο είναι οι γευστικότατες κίτρινες πατάτες του Σκλήθρου και τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα φασόλια των Πρεσπών.

Αλλά και τα τοπικά κρέατα έχουν τη τιμητική τους στο "Θωμά", συμπεριλαμβανομένου και του κυνηγιού. Άλλωστε, το εστιατόριο έκτισε τη φήμη του πάνω σε μία σπεσιαλιτέ (το κοτόπουλο σούβλας) το οποίο εξακολουθεί να σερβίρεται μέχρι σήμερα. Δίπλα σε αυτά τα βασικά -ορισμένα και εμβληματικά-, στα πιάτα του εστιατορίου αλλά και ευρύτερα συμμετέχουν τα μανιτάρια, που αφθονούν στην περιοχή (ακόμα και οι τρούφες), εξαιρετικό μέλι από μικρούς παραγωγούς, παραδοσιακά ζυμαρικά από μικρές οικοτεχνίες και πολλά άλλα. Φυσικά υπάρχει και το κρασί. Οι οινόφιλοι γνωρίζουν καλά ότι η ζώνη του Αμύνταιου παράγει ίσως τα καλύτερα αφρώδη κρασιά της Ελλάδας, ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα ολόκληρο δείπνο αλλά και εξαιρετικά ροζέ.

Η συζήτηση με το Θωμά και το Βαγγέλη κράτησε πολλή ώρα. Δοκιμάζαμε, μιλούσαμε και απολαμβάναμε νόστιμα φαγητά, τοπικά (και όχι μόνο) τυριά και κρασιά της περιοχής. Όλα πέρασαν από το τραπέζι μας. Παράλληλα, όμως, τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι του «Θωμά» σκεφτήκαμε όλους εσάς που μας παρακολουθείτε. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας τρεις ενδιαφέρουσες συνταγές και σημειώσαμε στην agenda μας διευθύνσεις παραγωγών που φημίζονται για τα προϊόντα τους. Άρα αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε ένα πρώτο πείραμα μαγειρεύοντας μια από αυτές, για να διαπιστώσετε το αληθές της νοστιμιάς.

Μπορείτε, ακόμα, να επικοινωνήσετε με τους παραγωγούς για να προμηθευθείτε ενδεχομένως κάποια από τα προϊόντα που προτείνουν. Τέλος, σε συνδυασμό και με τα αξιοθέατα, πιστεύω ότι σας έχουμε ήδη πείσει ότι ο νομός της Φλώρινας αξίζει μία επίσκεψη. Ένα weekend αν μένετε κοντά η μία απόδραση κάποιων ημερών αν έδρα σας είναι η Αθήνα. Θα έχετε την ιδανική ευκαιρία να απολαύσετε γεύσεις και προϊόντα που εμείς τουλάχιστον σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Παραδοσιακά Προϊόντα της περιοχής

Πατάτες Σκλήθρου
Χρήστος Μαναβής , Σκλήθρο, τηλ. 6978388158 www.agonari.gr/agonari
Μέλι Σκλήθρου
Κώστας Μαναβής, Σκλήθρο, τηλ. 6972144996
Παραδοσιακά Ζυμαρικά (με μεταλλικό νερό Ξινό Νερό) και αρτοσκευάσματα
«Το Χωριό», Ξινό Νερό τηλ. 23860 81456 www.agonari.gr/agonari
Ντελικατέσεν από Πιπεριές Φλωρίνης
Ναουμίδης, Άγ. Παντελεήμονας, Φλώρινα, τηλ. 23860/61238 www.piperiesflorinis.gr

Φασόλια Πρεσπών - Καστοριάς
Βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα και προϊόντα βιοδυναμικής καλλιέργειας. «Άροσις», Καστοριά, τηλ. 24670 71.686
"Πελεκάνος" (Αγρ. Συν/σμός φασολοπαραγωγών Εθν.Δρυμού Πρεσπών)
φασόλια Πρεσπών, Λαιμός Φλώρινας τηλ. 23850 51855 www.prespabeans.gr
Μαρμελάδες, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, ξυλοκατασκευές, χειροτεχνήματα
Συνεταιρισμός Γυναικών Νυμφαίου, Νυμφαίο, τηλ. 23860/31117
Μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, λικέρ μελιού, κηρήθρα, τσάι, κρασί, τσίπουρο, σάλτσες ντομάτας και πιπεριάς, μαρμελάδες
Κτήμα Χρόνη, Άνω Κλείνες, Φλώρινα, τηλ. 6944553748, 23850 92.921, www.agonari.gr/agonari
Ψωμί με προζύμι και Χωριάτικες Πίτες
Αρτοποιείο "Άρτος Ημών", Αρβανίτης Ιωάννης, Σκλήθρο, τηλ. 23860/31033
Ακολουθούν σχετικές συνταγές