
Υλικά
1 1/2 κ. χοιρινή σπάλα κομμένη σε μερίδες Υλικά (για 8 άτομα)
2 κιλά λάχανο (από το Ξινό-Νερό)
2 κούπες ντομάτες πολτοποιημένες
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 φλ. τσ. βούτυρο
1/2 κ.σ. πιπέρι κόκκινο
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
αλάτι, πιπέρι μαύρο
Σημ. Εναλλακτικά γίνεται και με λάχανο τουρσί (αρμιά). Στην περίπτωση αυτή αλατίζουμε ελάχιστα.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε το λάχανο σε μακρόστενες λωρίδες.
Πετάμε το κοτσάνι και τα σκληρά μέρη.
Βράζουμε νερό το ρίχνουμε μέσα και το ζεματίζουμε για 5 λεπτά.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος καλά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το κομμένο και μισοβρασμένο λάχανο, την ντομάτα τις πιπεριές αλάτι, μαύρο πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες.
Ανακατεύουμε συχνά και απαλά, προσέχοντας να μην κολλήσει.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Το συνοδεύουμε με ένα πλούσιο ξινόμαυρο της περιοχής (π.χ.
ξινόμαυρο Grande Reserve Άλφα) Το χοιρινό με λάχανο είναι χαρακτηριστικό φλωρινίωτικο φαγητό.