Υλικά
Συκωταριές αρνίσιες ή κατσικίσιες (ανάλογα με τα άτομα)
1 αντεριά και 1 κοιλιά (εάν θέλουμε βάζουμε και τα πόδια του ζώου τα οποία δίνουν
νοστιμιά)
2 μαρούλια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι σέσκουλα
3 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 σκόρδα φρέσκα
αλάτι-πιπέρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Παρασκευή
Κόβουμε τη συκωταριά σε κομματάκια και γυρίζουμε τα εντεράκια ανάποδα με μια βελόνα του πλεξίματος και τα πλένουμε πολύ καλά . Τα τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και στη συνέχεια τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τη συκωταριά σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, και τη σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο και τα σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε τα εντεράκια και 1/3 κούπας νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα και προσθέτουμε τον άνηθο, μαϊντανό, τα σέσκουλα,τις φέτες μαρουλιού και τα σκόρδα. Ανακατεύουμε απαλά ώστε τα χόρτα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα τσιλίχουρδα σερβίρονται ζεστά.