Follow us

Μπρόκολα και κουνουπίδια…

Μπρόκολα και κουνουπίδια…

Πολύτιμα για την υγεία μας αλλά όχι και αγαπημένα όλων, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μικρές ηλικίες… Όμως, αν ξεφύγουμε μαγειρικά από τα κλασικά βρασμένα ή στον ατμό, θα συναντήσουμε συνταγές πλούσιες και νόστιμες, που θα αρέσουν σε όλους. Το μπρόκολο είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και έχει βιταμίνη C περίπου όση και το λεμόνι! Είναι εχθρός ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και η οστεοπόρωση ενώ συγχρόνως έχει ελάχιστες θερμίδες. Πρόκειται, κυριολεκτικά, για ένα φάρμακο στην κουζίνα μας. Το διαλέγουμε με βαθύ πράσινο χρώμα, σφιχτό και με άκαμπτα κοτσάνια. Είναι προτιμότερο να το αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες, γιατί δεν διατηρείται φρέσκο πάνω από 3-4 μέρες στο ψυγείο. Μπορούμε να το καταψύξουμε ως εξής: το κόβουμε σε μπουκετάκια, τα οποία ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει και το συσκευάζουμε σε πλαστικό σακκουλάκι. Το ίδιο κάνουμε και για το κουνουπίδι. Το νοστιμότερο (αλλά και πιο υγιεινό) μπρόκολο γίνεται στον ατμό, γιατί μαλακώνει χωρίς να απορροφά πολύ νερό. Αν επιμένουμε στο βράσιμο, βάζουμε πρώτα τα χοντρά κοτσάνια που θέλουν περισσότερη ώρα -είναι πολύ νόστιμα και από μόνα τους με λαδολέμονο- και προσθέτουμε τα μπουκετάκια στο τέλος, να βράσουν 7-8 λεπτά. Στον ατμό ή βρασμένο τρώγεται απλά με λαδολέμονο ή συνοδεύει ψαρικά και ψητά κρέατα. Του ταιριάζουν σάλτσες με βάση το γιαούρτι, αγαπάει το σκόρδο και γίνεται πολύ νόστιμο στο φούρνο, γκρατιναρισμένο με έντονης γεύσης τυριά, όπως το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα. Συμμετέχει σε σάλτσες ζυμαρικών και ριζότο, γίνεται νόστιμη σούπα βελουτέ αλλά και σουφλέ. ?Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο. Οταν το αγοράζουμε πρέπει να είναι λευκό και κρουστό, χωρίς μαύρα σημάδια στην επιφάνεια. Τυλιγμένο σε μεμβράνη μπορεί να διατηρηθεί και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Το κουνουπίδι γίνεται ακόμα και τηγανητό, αλλά είναι εξαιρετικό και ωμό, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια με λαδολέμονο ενώ κάνει και εξαιρετικό τουρσί. Είναι και αυτό πλούσιο σε βιταμίνη C και ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το κάνει ιδανικό για δίαιτες…

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.