Follow us

Λάχανα και χάχανα στην κατσαρόλα

...γιατί δεν αρκεί να μάθεις πως τα μικροσκοπικά πράσινα -ή και κόκκινα- λαχανάκια αναπτύσσονται σε… τσαμπί, κρεμασμένα γύρω από ένα και μόνο χοντρό κοτσάνι.

Λάχανα και χάχανα στην κατσαρόλα

Δεν ισχυρίζομαι ότι το «λάχανα και χάχανα» είναι δική μου έκφραση. Την οικειοποιήθηκα, προσπαθώντας να ξορκίσω την απέχθεια, που έτρεφα, μικρή, κυρίως προς τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά και τα κάθε λογής λάχανα που τρώγαμε στο σπίτι μας, σε εποχές που δεν μου έπεφτε ακόμα λόγος στις επιλογές της κουζίνας. Τότε αντιπαθούσα τα βρομερά λαχανάκια των κοινοτικών μας ετέρων επειδή θεωρούσα την οσμή τους ανυπόφορη. Η απέχθεια μου κράτησε μέχρι που τα δοκίμασα μαγειρεμένα στο τηγάνι. Τότε επιβεβαίωσα, για μια ακόμα φορά, την πίστη μου πως τα πάντα είναι θέμα γνώσης. Δεν αρκεί να μάθεις πως τα μικροσκοπικά πράσινα -ή και κόκκινα- λαχανάκια αναπτύσσονται σε… τσαμπί, κρεμασμένα γύρω από ένα και μόνο χοντρό κοτσάνι. Χρειάζεται να ξέρεις, βέβαια πως διαλέγουμε τα πιο σφιχτά και πως είναι προτιμότερο να μην τα βράζουμε, για να μην διαλυθούν, αλλά απλά να τα ζεματάμε και να τα σοτάρουμε στο τηγάνι με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή ακόμα και να τα ψήνουμε στο φούρνο, μόνο με κάποιο λίπος, αλλά χωρίς νερό, για να αποτρέψουμε τη δυσάρεστη λαχανίλα τους. Τα λάχανα, άσπρα, πράσινα και κόκκινά, αλλά κι όλα τα συγγενή τους είδη (κουνουπίδι, λαχανίδες, μπρόκολο, γουλιά και λαχανόγουλα) αποκτούν ενδιαφέρον όταν μαγειρεύονται με κρέας, πουλερικά, λουκάνικα και μπέικον. Ταιριάζουν όμως και με τους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα και τα αρτύματα με χαρακτήρα, όπως το μπούκοβο, το κοκκινοπίπερο, τα κεδροκούκουτσα, το κύμινο και το μπαχάρι.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…