Follow us

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Θρακιώτικες γαρδούμπες


Υλικά

1 συκωταριά και τα έντερα από ένα αρνάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνιθος
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό και την κρατάμε σε μια λεκάνη με ξίδι και νερό για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε τα έντερα ένα-ένα γυρίζοντάς τα με ένα λεπτό ξυλάκι ανάποδα για να καθαρίσουν τελείως. Τα βάζουμε και αυτά μέσα σε ξίδι με νερό για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά για να μη βγάλουν υγρά στο ταψί.
Κόβουμε το συκώτι, το πνευμόνι και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια 3 πόντων, τα έντερα επίσης σε κομμάτια 20 πόντων, και τα πασπαλίζουμε όλα με το αλάτι και τα πιπέρια.
Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και βάζουμε εναλλάξ 2-3 κομμάτια από τη συκωταριά μαζί. Τα τυλίγουμε με τα έντερα από τις άκρες τις οδοντογλυφίδας κάθετα προς τη μέση μέχρι να σφίξουν για να μη σκορπίσουν. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο και τα προσθέτουμε πάνω στις γαρδούμπες μαζί με τον χυμό από 2 λεμόνια, το λάδι και το νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

*Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Στέλλας Σπανού "Θρακιώτικη Κουζίνα", εκδόσεις Διάπλαση.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

3 συνταγές για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.