Follow us

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Θρακιώτικες γαρδούμπες


Υλικά

1 συκωταριά και τα έντερα από ένα αρνάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνιθος
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό και την κρατάμε σε μια λεκάνη με ξίδι και νερό για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε τα έντερα ένα-ένα γυρίζοντάς τα με ένα λεπτό ξυλάκι ανάποδα για να καθαρίσουν τελείως. Τα βάζουμε και αυτά μέσα σε ξίδι με νερό για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά για να μη βγάλουν υγρά στο ταψί.
Κόβουμε το συκώτι, το πνευμόνι και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια 3 πόντων, τα έντερα επίσης σε κομμάτια 20 πόντων, και τα πασπαλίζουμε όλα με το αλάτι και τα πιπέρια.
Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και βάζουμε εναλλάξ 2-3 κομμάτια από τη συκωταριά μαζί. Τα τυλίγουμε με τα έντερα από τις άκρες τις οδοντογλυφίδας κάθετα προς τη μέση μέχρι να σφίξουν για να μη σκορπίσουν. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο και τα προσθέτουμε πάνω στις γαρδούμπες μαζί με τον χυμό από 2 λεμόνια, το λάδι και το νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

*Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Στέλλας Σπανού "Θρακιώτικη Κουζίνα", εκδόσεις Διάπλαση.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…