Υλικά
Για τα «τουρσιά»
250 ml ξίδι με άρωμα ροδιού ή φραγκοστάφυλου ή ένα καλό μηλόξιδο
3 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. αλάτι
500 γρ νεαρά καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Για τη σαλάτα
80 ml ελαιόλαδο
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
1 κ. σ. ξίδι φρούτων
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 περίπου γρ φύλλα σαλάτας (ρόκα, σπανάκι, σγουρή, μιζούνα, παντζαρόφυλλα, πακ-τσόι, μαρούλι γαλλικό, λάπαθα)
3-4 κουταλιές μυριστικά (άνηθο, εστραγκόν, δυόσμο, κόλιανδρο), όχι πολύ ψιλοκομμένα
Παρασκευή
Βράζουμε το ξίδι με τη ζάχαρη και το αλάτι και μόλις πάρει βράση και διαλυθεί η ζάχαρη, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα καρότα και τα αφήνουμε να σταθούν στο υγρό αυτό για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Χτυπάμε σε μια σαλατιέρα το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού και το ξίδι, προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίχνουμε τα φύλλα της σαλάτας καλά πλυμένα. Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε τα καρότα και τα ανακατεύουμε κι αυτά στη σαλάτα. Τη σερβίρουμε αμέσως.
σημ. Προσοχή, το λαδόξιδο αυτής της σαλάτας δεν θα πρέπει να είναι πολύ όξινο λόγω της παρουσίας των τουρσιών.
Θ.Τ.