
Πάντα όταν μαγειρεύεις θέλεις να έχεις την αίσθηση πως δεν είσαι αλυσοδεμένος πάνω από τις ηλεκτρικές σου συσκευές. Κάποιες φορές, όταν σου πέφτει πολύ μαγείρεμα ή όταν τύχει να νιώθεις κουρασμένος, θέλεις μια εύκολη μαγειρική λύση που θα σου επιτρέψει να κάνεις όλα τα υπόλοιπα στην κουζίνα σου, χωρίς να ασχολείσαι και με το ψητό ή απλά να την αράξεις-γιατί όχι; Η λύση σου έρχεται σαν δώρο, τυλιγμένη σε χαρτί. Τι κι αν το λένε αλουμινόχαρτο, αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σακούλα ψησίματος; Το σημαντικό είναι πως θα σου λύσει τα χέρια, θα έχεις ένα πολύ πιο υγιεινό φαγητό, γιατί δεν χρειάζεται να προσθέσεις πολλά λιπαρά για να ψήσεις το φαγητό σου -και το καλύτερο: δεν θα χρειαστεί στη συνέχεια να τρίβεις ταψιά και να στενοχωριέσαι πως όλη μέρα κάνεις τη λαντζιέρα. Μόνο που στη σημερινή μας πρόταση το χαρτί δεν τυλίγεται σφιχτά όπως έχουμε μάθει...
Δεν χρειάζεται να το σφίξεις ούτε και να τυλίξεις το μελλοντικό ψητό σου, σαν να φάσκιωνες μωρό στη δεκαετία του ’60. «Χαλαρά», είναι η λέξη που περιγράφει τον τρόπο που θα κλείσεις το χαρτί ή το αλουμινόχαρτο πάνω από το ψητό, ενώνοντας τις δύο άκρες του ακριβώς από πάνω του, στη μέση και στρίβοντας τες για να κλείσουν καλά, όπως θα έστριβες ένα χαρτί τσιγάρου, ρολάροντας το. Το πλεονέκτημα της χαλαρότητας αυτής είναι πως τα υλικά που ψήνονται μέσα στο χαρτί επωφελούνται από την υγρασία που δημιουργείται σε αυτό το κενό και δεν στεγνώνουν, παρά μόνο αν τα ξεχάσεις με τις ώρες.
Ακολουθώντας το γαλλικό en papillote ή το ιταλικό al cartoccio μαγειρεύουμε σήμερα στο χαρτί ψάρι με λαχανικά, κοτόπουλο, χοιρινό…