Θέλετε ένα πιάτο εύκολο, δροσερό, χορταστικό, αγαπητό σε όλους και έτοιμο να γίνει σχεδόν με ό,τι διαθέτει η κουζίνα σας; Την απάντηση δίνει μια ταπεινή ρυζοσαλάτα. Το ρύζι συνδυάζεται με πολλά υλικά, γίνεται η ουδέτερη βάση για να αναδειχτεί μια νόστιμη βινεγκρέτ και δίνει ένα ευχάριστο, ελαφρύ πιάτο, μεταξύ σαλάτας και φαγητού. Στο ρύζι ταιριάζουν οι veg συνδυασμοί με πιπεριές, αγγουράκι τουρσί, τριμμένο κολοκυθάκι, αβοκάντο, ελιές, μαϊντανό, κρεμμύδι, αρωματικά χόρτα και λαδολέμονο ή μια βινεγκρέτ με εκλεκτό ξύδι. Του ταιριάζει, όμως, και το κοτόπουλο, αλλά και ήπια αλλαντικά, σαν το ζαμπόν ή το προσούτο. Εκτός αν το προτιμάτε με ψαρικά: τόνος, καβούρι, γαρίδες δένουν εξαιρετικά μ' αυτό. Σε μια πιο "παλιομοδίτικη" έκδοση θα το συνδυάσετε με καλή μαγιονέζα -πέρα από τα άλλα υλικά-, που δεν παύει τελικά να αρέσει σε όλους. Θυμηθείτε ότι τα μυρωδικά και ιδιαίτερα τα φρέσκα (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος, βασιλικός) θα το κάνουν ξεχωριστό, ενώ από μπαχαρικά αγαπάει το κάρυ, το κύμινο, το σαφράν. Τη σάλτσα (λαδολέμονο ή λαδόξυδο) είναι προτιμότερο να την προσθέσετε όσο το ρύζι είναι ζεστό, θα την απορροφήσει καλύτερα. Στις σαλάτες χρησιμοποιούμε συνήθως το κίτρινο ρύζι, που κρατάει καλύτερα και δεν το παραβράζουμε. Τη σαλάτα την αφήνουμε αρκετά στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα, ώστε να δέσουν τα αρώματα.
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 03/09/14
Update: 24/04/20