Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. κόκκινα φασόλια, μουσκεμένα αποβραδίς
1 κουτί ντοματίνια στο χυμό τους
1 μέτρια πατάτα ή γλυκοπατάτα σε κύβους
1 καρότο σε φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ζαράκια
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κόκκινη στρογγυλη πιπεριά σε λωρίδες
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (ή 2 ξερές πιπερίτσες τσίλι τριμμένες)
1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
5-6 κόκκους πιπεριού
αλάτι, πιπέρι
300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 του ελαιολάδου και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά κρεμμύδια, πιπεριές, καρότα, σκόρδο, για 4'-5'. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε για 1' και ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια με τον ζωμό ή το νερό και τη ντομάτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40'. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πατάτες, αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα φασόλια. Αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον ωμό αγουρέλαιο στα πιάτα.
Σημ. προσαρμόζουμε την ποσότητα του τσίλι ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλουμε τη σούπα.