Τα όσπρια είναι από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα. Γίνονται με πολλούς τρόπους, παντρεύονται με πολλά υλικά και ικανοποιούν κάθε γούστο, από το πιο κλασικό μέχρι το πιο προχωρημένο. Βασικός παράγων επιτυχίας, βέβαια, η καλή πρώτη ύλη. Είναι ένας λόγος να αγοράζουμε συσκευασμένα και επώνυμα, εκτός αν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση των "χύμα". Το άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι να είναι ελληνικά. Τα προτιμάμε, αν μη τι άλλο, γιατί είναι πιο νόστιμα, μερικά, μάλιστα, μοναδικά στο είδος τους. Οι τρόποι παρασκευής ποικίλλουν. Σούπες, κατσαρόλα, φούρνος όλα παίζουν, σε ελληνικές ή ξενόφερτες συνταγές, που έχουν το ενδιαφέρον τους. Προτιμήστε να τα συνδυάσετε αυτή την εποχή (Μάρτης) με αρωματικά χόρτα, που είναι στο φόρτε τους. Το άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αντικαθιστούν το κρέας γιατί είναι θρεπτικά και χορταστικά, άρα αποτελούν ιδανικό σαρακοστιανό πιάτο. Οι συνταγές που προτείνουμε παρακάτω είναι χορτοφαγικές ή νηστίσιμες, όπως το προτιμάτε.
Updated: 20/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 26/02/15