Follow us

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Το φθινόπωρο κάστανα στις γωνιές και το καλοκαίρι καλαμπόκι στις γωνιές. Πολύ γλυκό και χορταστικό, δεν το πολυσυνηθίζουμε στα φαγητά μας. Οι περισσότερες συνταγές με καλαμπόκι προέρχονται από την αμερικάκινη ήπειρο. Άλλωστε, οι Η.Π.Α. παράγουν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, με το Μεξικό –άλλη χώρα που λατρεύει το καλαμπόκι (οι τορτίγιας, πιτούλες από καλαμποκάλευρο, είναι το μεξικάνικο «ψωμί») να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην Ελλάδα ήλθε μόλις το 1600. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

Ο τρόπος για να τα ετοιμάσουμε είτε βραστά είτε ψητά, είναι ο πιο απλός που γίνεται. Από εκεί και πέρα, τα απολαμβάνουμε ως έχουν ή τα περιλαμβάνουμε σε συνταγές όπως αυτές που σας προτείνουμε ή οποιεσδήποτε άλλες σας αρέσουν.

Βραστά: καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα εξωτερικά τους πράσινα «φορέματα» και τα μεταξωτά τους μαλλιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερό). Αν θέλουμε να βράσουμε μόνο τα σπόρια, τα βγάζουμε από πριν κρατώντας ένα κοφτερό βαρύ μαχαίρι σε γωνία 45ο μοιρών σε σχέδη με τον κορμό και «ξύνοντάς» τα από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζονται περίπου 5 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν. Ολόκληρες οι κούκλες του καλαμποκιού χρειάζονται γύρω στα 20 λεπτά. Οι αμερικανοί θα ήθελαν βούτυρο για να τα ευχαριστηθούν. Θα πρότεινα να τα μασουλήσουμε σκέτα. Είναι σκέτη γλύκα.
Ψητά: το καλύτερο είναι να έχουμε φτιάξει θράκα με κάρβουνα. Τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή και χωρίς) και τα ψήνουμε γύρω στα 10 -12 λεπτά γυρίζοντάς τα συνεχώς μέχρι να καούν πολύ ελαφρά τόπους –τόπους. Αλλιώς, τα βάζουμε στη σχάρα, σε απόσταση 20 εκ. κάτω από το γκριλ στους 200ο C και τα γυρίζουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν –θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά. Τα αλατίζουμε και τα τρώμε.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.