Follow us

Φαγητά μαγειρεμένα με κρασί

Φαγητά μαγειρεμένα με κρασί

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να αποκτήσει η αγαπημένη μας συνταγή λουσάτο αέρα και υπέροχη γεύση είναι η προσθήκη κρασιού. Εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο υλικό, το κρασί, εκτός από το άρωμά του, περιέχει και σάκχαρα, τανίνες και οξέα, και όλα αυτά τα συστατικά θα φανούν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, στην τελική γεύση του φαγητού, ανάλογα με τη χρήση και τις ισορροπίες που θα τηρήσουμε. Το κόκκινο κρασί λοιπόν, περιέχει τανίνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα (και μάλιστα σε σάλτσες που χρειάζεται να βράσουν πολύ και να μειωθούν τα υγρά τους για να χυλώσουν) να δώσει μια τραχιά γεύση και μια πικρή αίσθηση. Βεβαίως, αν προστεθούν γαλακατοκομικά, ας πούμε κρέμα γάλακτος, η κατάσταση αντιστρέφεται.
Στην περίπτωση που μαγειρεύουμε με λευκό κρασί, πρέπει να δίνουμε προσοχή σε τυχόν άλλα όξινα συστατικά της συνταγής, όπως το ξύδι ή το λεμόνι –δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλη ποσότητα, για να μπορούν να αναπτυχθούν και να αναδειχθεί η οξύτητα του κρασιού. Ειδικά, αν μαγειρεύουμε με ψάρια και θαλασσινά ή λαχανικά ή ένα συνδυασμό και των δύο, καλύτερα να επιλέγουμε ένα λευκό ξηρό κρασί που δεν έχει περάσει από βαρέλι, για να μην σκεπαστεί η λεπτή γεύση των θαλασσινών. Εάν, πάλι, η συνταγή μας είναι γεμάτη με κρεμμύδια, καρότα ή ντομάτες, που περιέχουν άφθονα σάκχαρα, θα ωφεληθεί η γεύση του πιάτου κατά πολύ αν χρησιμοποιήσουμε ένα πλούσιο σε σώμα και όχι και τόσο ξηρό κόκκινο ή λευκό κρασί.

Updated: : 11/11/20
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 05/01/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.