
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να αποκτήσει η αγαπημένη μας συνταγή λουσάτο αέρα και υπέροχη γεύση είναι η προσθήκη κρασιού. Εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο υλικό, το κρασί, εκτός από το άρωμά του, περιέχει και σάκχαρα, τανίνες και οξέα, και όλα αυτά τα συστατικά θα φανούν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, στην τελική γεύση του φαγητού, ανάλογα με τη χρήση και τις ισορροπίες που θα τηρήσουμε. Το κόκκινο κρασί λοιπόν, περιέχει τανίνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα (και μάλιστα σε σάλτσες που χρειάζεται να βράσουν πολύ και να μειωθούν τα υγρά τους για να χυλώσουν) να δώσει μια τραχιά γεύση και μια πικρή αίσθηση. Βεβαίως, αν προστεθούν γαλακατοκομικά, ας πούμε κρέμα γάλακτος, η κατάσταση αντιστρέφεται.
Στην περίπτωση που μαγειρεύουμε με λευκό κρασί, πρέπει να δίνουμε προσοχή σε τυχόν άλλα όξινα συστατικά της συνταγής, όπως το ξύδι ή το λεμόνι –δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλη ποσότητα, για να μπορούν να αναπτυχθούν και να αναδειχθεί η οξύτητα του κρασιού. Ειδικά, αν μαγειρεύουμε με ψάρια και θαλασσινά ή λαχανικά ή ένα συνδυασμό και των δύο, καλύτερα να επιλέγουμε ένα λευκό ξηρό κρασί που δεν έχει περάσει από βαρέλι, για να μην σκεπαστεί η λεπτή γεύση των θαλασσινών. Εάν, πάλι, η συνταγή μας είναι γεμάτη με κρεμμύδια, καρότα ή ντομάτες, που περιέχουν άφθονα σάκχαρα, θα ωφεληθεί η γεύση του πιάτου κατά πολύ αν χρησιμοποιήσουμε ένα πλούσιο σε σώμα και όχι και τόσο ξηρό κόκκινο ή λευκό κρασί.
Updated: : 11/11/20
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 05/01/18