Στα καθ΄ημάς, ο βασιλικός είναι συνώνυμος με το καλοκαίρι, με ιδιαίτερη θέση στις αυλές, στις θρησκευτικές τελετές και στη δημοτική ποίηση, πλην όμως, με μικρή παρουσία έως σχετικά πρόσφατα στην κουζινική μας παράδοση. Όπου ο βασιλικός παραμερίζεται για χάρη άλλων αρωματικών χόρτων όπως ο μαϊντανός, η ρίγανη, το θυμάρι και ο άνηθος. Τις δύο –τρεις τελευταίες δεκαετίες πάντως, κάτω από την επιρροή της μαγειρικής παγκοσμιοποίησης που έκανε, μεταξύ άλλων, και το ιταλικό πέστο Genovese κοινό τόπο στη μαγειρική μας, ο βασιλικός εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα καλοκαιρινά πιάτα μας, τουλάχιστον όσα φλερτάρουν με την ιταλική γαστρονομία (αν και ο βασιλικός κρατάει γερή θέση και στην ασιατική κουζίνα). Εδώ, προτείνουμε κάποιες συνταγές με τον βασιλικό ως ένα από τα βασικά συστατικά. Αν τις δοκιμάσουμε, ίσως η γεύση που προσφέρει ο βασιλικός, του δώσει μια μόνιμη θέση σαν αρωματική παρουσία όχι μόνο στο μπαλκόνι μας αλλά και στις κατσαρόλες μας.