Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
200 γρ. αντζούγιες φιλέτο
500 γρ. ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 –2 καυτερές μικρές κόκκινες πιπεριές
½ φλ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε, αφαιρούμε τυχόν κόκαλα από τις αντσούγιες και τις στεγνώνουμε. Πλένουμε ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Πλένουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες από τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε τον βασιλικό και τον μαϊντανό σε μπολ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε για 20 –25 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο καυτό νερό. Προσθέτουμε τον βασιλικό, τις αντζούγιες, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το τηγάνι επάνω όση ώρα βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε, στραγγίζουμε, ανακατεύουμε με ένα μέρος της σάλτσας, τα μοιράζουμε σε τέσσερα πιάτα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ξύσμα λεμονιού.
A.T.