Έχουν περάσει γύρω στα 500 χρόνια από τότε που ο βασιλιάς Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας ο επονομαζόμενος και ο «Καλός βασιλιάς Ερρίκος» είχε πει ή έστω του αποδίδεται, η φράση, «Εάν ο Θεός με κρατήσει (στη βασιλεία) σας βεβαιώνω πως όλοι στην επικράτειά μου θα μπορούν να έχουν κοτόπουλο στην κατσαρόλα την Κυριακή!». Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης του καλού βασιλιά, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά (σχεδόν) σε ολόκληρο τον κόσμο -και όχι μόνο κάθε Κυριακή αλλά κάθε μέρα- το κοτόπουλο μπορεί να βρίσκεται στην κατσαρόλα κάθε νοικοκυριού. Και όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά αποτελεί και επιλογή από πάρα πολλούς για μια σειρά κατανοητούς λόγους. Είναι πολύ φθηνό, είναι άλιπο (αν βγάλεις την πέτσα) μαγειρεύεται γρήγορα και η μάλλον ουδέτερη γεύση του όταν πρόκειται για τα κοτόπουλα μαζικής παραγωγής, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και προσφέρει πεδίο για εύκολους γαστρονομικούς πειραματισμούς. Εδώ, παραθέτουμε κάποιες απλές ελληνικές συνταγές για κοτόπουλο, με συνδετικό στοιχείο τα κηπευτικά και τη ντομάτα ή το λεμόνι για άρτυμα.