Follow us

Οκτώβριος, ο μήνας των ψαριών

Οκτώβριος, ο μήνας των ψαριών

Όχι ότι περιμένουμε με το ημερολόγιο στο χέρι για ν' αποφασίσουμε τι ψάρι θα φάμε, αλλά όπως και να ‘χει, η εποχή παίζει το ρόλο της για το ποια ψάρια είναι στην …εποχή τους, άρα είναι πιο νόστιμα και με μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φρέσκα, ποια είναι ντόπια και ποια έχουν κάνει το αεροπορικό ταξιδάκι τους πάνω από τη Μεσόγειο ή τον Ατλαντικό πριν αποκτήσουν ταυτότητα Αιγαίου Πελάγους. Ας ρίξουμε μια ματιά για τα ψαράκια που βρίσκουν οι αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αυτήν την εποχή: σκορπίνα, μουρμούρα, σαργό, αθερίνα, μπαλάς, φρίσσα, λούτσο, σαλάχι, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, ζαργάνα, μπακαλιάρο, πεσκανδρίτσα, στείρα, ροφό, τσιπούρα, αλλά και θράψαλα και χταπόδια, κάτι ξεχασμένα μικρόψαρα όπως σπάρους και χάνους, και άλλα τινά –ας πούμε την υποτιμημένη παλαμίδα.
Τα μύδια είναι ακόμα στο πιο μικρό τους μέγεθος (θα περιμένουμε τα τέλη του Απρίλη –αρχές Μάη για να τα απολαύσουμε εύσαρκα και ζουμερά). Ό, τι κι αν διαλέξουμε, ας θυμόμαστε δύο πραγματάκια, ένα για τον Οκτώβριο και ένα για πάντα. Το πρώτο άξιο αναφοράς είναι πως τον Οκτώβριο απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία ξιφία, αστακού και αστακοκαραβίδας και η αλιεία στρειδιών –ναι έχουμε ωραία ελληνικά στρείδια δεν παίζει μόνο η Γαλλία σε αυτό το τερέν. Το δεύτερο και τεράστιο, είναι πως δεν αγοράζουμε γόνο, δεν παραγγέλνουμε γόνο, δεν τρώμε γόνο. Είναι τα μωρά ψαράκια, καλαμαράκια, χταποδάκια, κλπ, και αν τα ψαρέψουμε και τα φάμε δεν θα μεγαλώσουν ποτέ για να κάνουν και άλλα ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, κλπ, για να έχουμε να τρώμε ελληνικά ψάρια εμείς και οι ερχόμενοι. Μια και ο Οκτώβριος ανοίγει τη χειμερινή περίοδο για ψάρεμα, προτείνουμε κάποιες θαλασσινές συνταγές.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.