
Όχι ότι περιμένουμε με το ημερολόγιο στο χέρι για ν' αποφασίσουμε τι ψάρι θα φάμε, αλλά όπως και να ‘χει, η εποχή παίζει το ρόλο της για το ποια ψάρια είναι στην …εποχή τους, άρα είναι πιο νόστιμα και με μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φρέσκα, ποια είναι ντόπια και ποια έχουν κάνει το αεροπορικό ταξιδάκι τους πάνω από τη Μεσόγειο ή τον Ατλαντικό πριν αποκτήσουν ταυτότητα Αιγαίου Πελάγους. Ας ρίξουμε μια ματιά για τα ψαράκια που βρίσκουν οι αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αυτήν την εποχή: σκορπίνα, μουρμούρα, σαργό, αθερίνα, μπαλάς, φρίσσα, λούτσο, σαλάχι, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, ζαργάνα, μπακαλιάρο, πεσκανδρίτσα, στείρα, ροφό, τσιπούρα, αλλά και θράψαλα και χταπόδια, κάτι ξεχασμένα μικρόψαρα όπως σπάρους και χάνους, και άλλα τινά –ας πούμε την υποτιμημένη παλαμίδα.
Τα μύδια είναι ακόμα στο πιο μικρό τους μέγεθος (θα περιμένουμε τα τέλη του Απρίλη –αρχές Μάη για να τα απολαύσουμε εύσαρκα και ζουμερά). Ό, τι κι αν διαλέξουμε, ας θυμόμαστε δύο πραγματάκια, ένα για τον Οκτώβριο και ένα για πάντα. Το πρώτο άξιο αναφοράς είναι πως τον Οκτώβριο απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία ξιφία, αστακού και αστακοκαραβίδας και η αλιεία στρειδιών –ναι έχουμε ωραία ελληνικά στρείδια δεν παίζει μόνο η Γαλλία σε αυτό το τερέν. Το δεύτερο και τεράστιο, είναι πως δεν αγοράζουμε γόνο, δεν παραγγέλνουμε γόνο, δεν τρώμε γόνο. Είναι τα μωρά ψαράκια, καλαμαράκια, χταποδάκια, κλπ, και αν τα ψαρέψουμε και τα φάμε δεν θα μεγαλώσουν ποτέ για να κάνουν και άλλα ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, κλπ, για να έχουμε να τρώμε ελληνικά ψάρια εμείς και οι ερχόμενοι. Μια και ο Οκτώβριος ανοίγει τη χειμερινή περίοδο για ψάρεμα, προτείνουμε κάποιες θαλασσινές συνταγές.