
Τα ωραία μαγειρευτά φαγητά, συνυφασμένα με την ελληνική κουζινική παράδοση, δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα. Οι κατσαρόλες υπάρχουν παντού, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ασία. Κρύβονται κάτω από περίεργα ονόματα, αλλά αν ρίξεις μια ματιά στον τρόπο που μαγειρεύονται, θα δεις χορταστικά πιάτα, που σε κάποιον αλλόγλωσσο και αλλόθρησκο θυμίζει τη μαμά του, τα γιορταστικά τραπέζια με τους παππούδες, ίσως τις διαφωνίες ανάμεσα στους μάγειρες της οικογένειας για το ποιος φτιάχνει καλύτερα το συγκεκριμένο πιάτο. Συνήθως γυναικεία υπόθεση οι κατσαρόλες –ενώ τα ψητά πιστώνονται στα αγόρια της παρέας, παραπέμπουν στην εστία και στην κοινότητα. Καμία σημασία δεν έχει αν το σπίτι μυρίζει μπαχάρι και κανέλα ή lemongrass και τζίντζερ, αν η σάλτσα λέγεται αβγολέμονο ή satay. Το μήνυμα είναι το ίδιο: χορταστικό, φροντισμένο, νόστιμο φαγητό που κινείται στην comfort zone της γευστικής κουλτούρας εκάστου και έχει φτιαχτεί για να μοιράζεται και να ενώνει.