Follow us

Πατάτες από τη βόρεια Ευρώπη

Πατάτες από τη βόρεια Ευρώπη

Κλασικό θέμα για συνταγές οι πατάτες, κλασική επιλογή για το τραπέζι, κλασική και μεγάλη αγάπη της γαστρονομικής comfort zone σχεδόν όλων μας. Προφανώς, δεν μας περνάει εύκολα από τον νου, πως η πατατούλα που ξεκίνησε την καριέρα της στην Ευρώπη σαν τροφή των γουρουνιών (όταν την έφεραν στη γηραιά Ήπειρο οι Ισπανοί μετά την ανακάλυψη της Αμερικής), έγινε αποδεκτή μετά κόπων και βασάνων, τάισε τους φτωχούς και αποτέλεσε βασικό τρόφιμο της κεντροευρωπαϊκής, βόρειας και ανατολικής ευρωπαϊκής κουζίνας. Ακόμα, έγινε η βάση για διάσημα εδέσματα της γαλλικής κουζίνας –οφειλή στον πολύ δημιουργικό γάλλο φαρμακοποιό Σαρλ Παρμαντιέ, που πίστεψε στις δυνατότητες του καινούργιου τροφίμου και ενέπνευσε υπέροχους πίνακες (όπως οι Πατατοφάγοι του Βαν Γκογκ). Τέλος, οδήγησε σε κατάρρευση εθνικές οικονομίες με απροσδόκητες συνέπειες, που φθάνουν στον… Λευκό Οίκο: η μυκητίαση της πατάτας, που οδήγησε σε καταστροφή της ιρλανδικής σοδειάς το 1840 και ο λιμός που ακολούθησε, οδήγησε εκατομμύρια Ιρλανδούς να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο και επιστρέφοντας στο σημείο που η πατάτα έγινε η βάση της διατροφής των φτωχών και η καρδιά της ευρωπαϊκής κουζίνας, και με δεδομένο πως κάνει αρκετό κρύο για να ευχαριστιόμαστε πολύ θέρμιδα φαγητά, προτείνουμε ορισμένες συνταγές από τις κουζίνες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, από τις πιο απλές, χορταστικές και εύκολες που υπάρχουν. Περισσότερα για την πατάτα, εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…