Ιδανικοί παρτενέρ για βραδιές μπρος στο home cinema, παρέα με φρεσκοψημένες μπρουσκετούλες ή φρυγανισμένο ψωμάκι, αλλά ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε μια νότα ποικιλίας στο καθημερινό τραπέζι, όταν νιώθουμε ότι πια έχουμε ανακυκλώσει όλο το συνταγολόγιό μας, οι «αλοιφές» κρύβουν στη βελούδινη υφή τους τις συμπυκνωμένες γεύσεις που θα μας βγάλουν από τη μονοτονία του εγκλεισμού.
Οι λέξεις αλοιφή – στη βόρεια Ελλάδα, σαλάτα– πάντα με κάποιο συνθετικό μπροστά να δείχνει τι είδους σαλάτα (ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα), άλειμμα και ακόμα dip και spread είναι πάνω-κάτω ο ίδιος τρόπος για να περιγράψουμε κάτι, που χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι συνοδευτικό για να το φάμε. Πολύ γενική περιγραφή, οπότε τη συμπληρώνουμε προσθέτοντας και την υφή: κάτι κατά το μάλλον ή ήττον λιωμένο, ώστε να απλώνεται στο ψωμί, στη φρυγανιά, επάνω σε λαχανικά, σε ψητές πατάτες, κάτι τέλος πάντων σταθερό και στερεό.
Δεν υπάρχει όριο στα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια αλοιφή, ένα dip, ένα spread. Λαχανικά χωρίς πολλές ίνες –σκόρδο, πατάτα, ντομάτα, κολοκυθάκι, μανιτάρια, ψάρια βραστά ή ψητά ή παστά, αβγά βραστά, αρωματικά χόρτα, ταχίνι, ταραμάς, κλπ, σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι και ένα καλό γουδί ή, πιο βολικά, ένα μπλέντερ ή μια μουλινέτα είναι αυτά που χρειάζονται όλα κι όλα. Το ελαιόλαδο πρέπει να πέφτει λίγο –λίγο για να προφταίνει να απορροφάται και να μη λιμνάζει στο τέλος στην επιφάνεια του εδέσματος, τα αρτύματα όπως το αλάτι, το ξύδι, το λεμόνι πρέπει να προστίθενται σταδιακά και να δοκιμάζουμε κάθε φορά. Λίγες αλοιφές (αλείμματα, dip, spread, αλοιφές, κλπ) στο ψυγείο και λίγο ψωμί που θα ψήσουμε ελαφρά εκείνη τη στιγμή, κάνουν ένα εύκολο και νόστιμο γεύμα στη στιγμή και συνοδεύουν μια χαρά το τσίπουρο ή το ούζο, χωρίς πολλά -πολλά.
Updated: 03/04/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/06/17