Υλικά
1 κ. τσακώνικες μελιτζάνες
1 κ. ώριμες σφιχτές ντομάτες
½ φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
5 ολόκληροι κόκκοι μαυροπίπερο
1 κ.γ. ζάχαρη
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε ριγωτά τις μελιτζάνες (αφαιρούμε μια λωρίδα φλούδα - αφήνουμε μια λωρίδα φλούδα). Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 5 χιλ. και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό να τις σκεπάζει και 1 γεμάτη κ.σ. αλάτι. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο να μείνουν βυθισμένες στο νερό και αφήνουμε τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες. Τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη τα 750 γρ. και ψιλοκόβουμε τα 250 γρ.. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το μαυροπίπερο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα –αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο καυτό νερό. Αφήνουμε στην άκρη. Στύβουμε τις μελιτζάνες με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μαλακώσουν αλλά να μην αρπάξουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύες, σκεπασμένες με τη σάλτσα ντομάτας. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.
Α.Τ.