Για τους αμερικανούς, το Mac ‘n Cheese είναι ένα σπιτικό φαγητό, που τους θυμίζει την ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού ή και ακόμα την απόλυτη οικειότητα, που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε στα πατρώα εδάφη. Σε επίπεδο κουλτούρας, είναι το ανάλογο με τα δικά μας γεμιστά, τα τηγανητά καλαμαράκια το καλοκαίρι στις παραλιακές ταβέρνες ή το γιουβέτσι. Σε κουζινικό επίπεδο, είναι ένα είδος γκρατέν, αλλά όχι ακριβώς. Στα γκρατέν η επιφάνεια του φαγητού σκεπάζεται με κάτι που λιώνει για να κάνει κρούστα. Εδώ η σάλτσα –που περιέχει ΠΑΝΤΑ τυρί, και στην αυθεντική της μορφή τσένταρ, ανακατεύεται με το ζυμαρικό, ενώ το πασπάλισμα της επιφάνειας του φαγητού με ψίχουλα ψωμιού, συνήθως για να κάνει κρούστα, είναι προαιρετική. Κάποιες φορές, για λόγους ευκολίας και ταχύτητας, τα μακαρόνια βράζονται και ανακατεύονται μ' ένα μείγμα κρέμας γάλακτος και τυριών.
Η κλασική και προσεγμένη εκδοχή, προβλέπει τη δημιουργία μιας μπεσαμέλ που εμπλουτίζεται με το ή τα τυριά. Άλλα υλικά, εκτός από τα τυριά και τα ζυμαρικά, μπορούν να συμμετέχουν σε ένα Mac ‘n Cheese (κοτόπουλο, μπέικον, ζαμπόν, γαρίδες, μανιτάρια, λαχανικά) όπως και σε ένα γκρατέν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ρουστίκ φαγητό, που ποντάρει στη σίγουρη νοστιμιά του τυριού και των λιπαρών –πάντα συμμετέχει βούτυρο ή μπέικον- και στον ελκυστικό συνδυασμό τους με τα ζυμαρικά και αξιοποιεί πολύ ωραία τα περισσεύματα. Ένα Mac ‘n Cheese, όπως φαίνεται και από τις συνταγές που δίνουμε παρακάτω, είναι ένα φαγητό φορτωμένο με θερμίδες και ζωικά λιπαρά, αρκετά μακριά θα λέγαμε από αυτό που θεωρείται υγιεινό φαγητό ή κατάλληλο για τον έλεγχο του βάρους. Αλλά, για κάτι τέτοιο θα μαγειρεύαμε φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα και λαχανικά στον ατμό ή σαλάτα. Όχι ένα Mac ‘n Cheese ή ένα παστίτσιο. Έτσι δεν είναι;
Updated: 01/02/23
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/09/17