Οι σαρδέλες μας συντροφεύουν σχεδόν όλο το φθινόπωρο, ενώ οι γόπες θα συνεχίζουν να παίζουν και ολόκληρο το χειμώνα και μάλιστα σε καλή τιμή, αφού και τα δύο δεν θεωρούνται «πρώτα» ψάρια. Η λιπαρή σάρκα τους προφανώς αναδεικνύεται τέλεια από τη σχάρα και ακόμα περισσότερο όταν έχουμε στη διάθεσή μας θράκα από κάρβουνα. Είναι ένα διαχρονικό πιάτο, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Παρ΄ όλα ταύτα, διαλέγοντας τα ψάρια μας σε μεγάλο μέγεθος, έχουμε την ευκαιρία να τα μαγειρέψουμε με κάπως πιο σύνθετες συνταγές, είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, που αναδεικνύουν τη νόστιμη λιπαρή σάρκα τους και δίνουν την αίσθηση πως είναι πιο «φαΐ». Πέρα από τα γευστικά πλεονεκτήματά τους, τόσο οι σαρδέλες όσο και οι γόπες, περιέχουν τα ωφέλιμα ω -3 λιπαρά οξέα (έρευνες έχουν δείξει πως κάνουν περίπου τα πάντα, από το να προστατεύουν την καρδιά μέχρι να αποτρέπουν την κατάθλιψη και να ενθαρρύνουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου). Περιέχουν ακόμα πολύ ασβέστιο (οι σαρδέλες) και φωσφόρο, σαρδέλες και γόπες.
Updated: 17/10/2019
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/10/2017