Οι πίτες, οι τάρτες και γενικά τα ζυμαροειδή και τα ψωμοειδή μονοπωλούνται σχεδόν από τα κρεατικά, τα λαχανικά και τα τυριά. Πόσο συχνά, δηλαδή, λέμε “σήμερα θα φτιάξω με πίτα με μπακαλιάρο” ή πόσο συχνά λέμε “επιθύμησα μια ταρτούλα με τόνο”…
Τα ψαρικά και τα θαλασσινά τα έχουμε "περί πολλού” ως ψητά ή τηγανητά, άντε και στον ατμό, αν μιλάμε για μύδια, γεμιστά όταν πρόκειται για καλαμαράκια ή τίποτα σουπιές με σπανάκι στο τσακίρ κέφι. Δικαίως ή αδίκως, δεν θα το κουβεντιάσουμε εδώ το τι βάζουμε στο τσουκάλι. Είναι θέμα μακράς συνήθειας. Όμως, στο όνομα μιας κατ΄επίφαση Σαρακοστής, σας προξενεύουμε ψάρια και θαλασσινά φτιαγμένα σαν πίτες και τάρτες και ακόμα σαν γέμιση σε τάκος (tacos) ή επάνω σε molletes, ένα είδος ανοιχτού σάντουϊτς από την Ισπανία ή το Μεξικό.
Όλες οι συνταγές γίνονται και με έτοιμη ζύμη, τα ψαρικά ή τα θαλασσινά μπορούν να είναι και κατεψυγμένα, σε όλες τις συνταγές υπάρχουν και λαχανικά. Μου φαίνεται καλή ιδέα για να φάνε “σαν Σαρακοστή” αρκετά άτομα, ελαφρά και νόστιμα, με τον λιγότερο δυνατό κόπο.
Updated: 29/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 10/03/18